fbpx
Lisette Olesen
Journalist på Otwn
16. juni 2022

David fik ødelagt ryggen: Nu indsamler han tusindvis af kroner til kræftramte og laver events for syge børn

artikel
 | 
Del artikel:
Lyt til artikel
Foto af:
otwn

Da David Lind Nordby fik en førtidspension som 31-årig, besluttede han sig for at gøre en forskel. I dag samler han Fyn i kampen mod kræft. Udover at stå bag Danmarks største maskotparade samt et hav af velgørenhedsarrangementer er han nu klar med nye oplevelser, der skal hjælpe syge børn.

Hver tredje dansker får en kræftsygdom, inden de fylder 75 år. Selvom behandlingen af sygdommen er blevet mere effektiv med årene, så er kræft faktisk den hyppigste dødsårsag i Danmark. En sygdom, der hvert år rammer danske 380 børn.

David Lind Nordby er en helt særlig ildsjæl i Odense, der samler byen i kampen imod kræft. Med Foreningen Fishing For Life indsamler han nemlig penge til kræftramte børn ved at lave velgørenhedsarrangementer sammen med fynske virksomheder, foreninger og organisationer. Faktisk har han indsamlet flere hundredetusinde kroner til kræftforskning, kræftforebyggelse, pårørenderådgivning mm. Udover at indsamle penge til Kræftens Bekæmpelse laver han også events for indlagte børn på H. C. Andersen Børne- og Ungehospitalet i Odense.

Lige nu er han i fuld gang med at planlægge et stort fiskeevent for de indlagte børn på H.C. Andersen Børne- og Unge Hospital (OUH)

Arbejdet David laver er frivilligt. Foreningen tjener ikke en krone. Men det gør ikke noget, hvis du spørger David. For David han fisker for livet. En mission han startede efter et fald, en fisketur og en førtidspension.

Fishing-for-Life
Udover et besøg på Børnehospitalet så havde maskotparaden også en kæmpe kage med, som var bagt af Kornbageren fra Tarup Center. Fra Venstre ses David Lind Nordby fra Fishing For Life, Kristian Stjernholm fra Kornbageren og Mette Sorang Kjær, der er velfærdskoordinator og socialkoordinator på OUH H.C. Andersen Børne- og Ungehospital. Foto: otwn

Fra ødelagt ryg til knæk cancer

"Du kommer ikke til at kunne arbejde igen. Ryggen bliver aldrig hel igen."

Sådan lød ordene fra lægen. Som postbud faldt David i en opgang. Faldet resulterede i en række flækkede diskusser, der ikke ville gro sammen og som i dag har dannet slidgigt i rygsøjlen. Efter et hav af undersøgelser fik David førtidspension som 31- årig.

- Det kom som et chok. Man er ung og håber på et langt arbejdsliv med masser af karrieremuligheder, fortæller David.

Efter den melding begyndte han at fiske i forskellige fynske søer, idet fiskeri giver masser af ro for krop og sjæl. Da han en forårsdag i år 2018 havde snøren i vandet ved Aalsbogaard Lystfiskersøer fik han et spørgsmål fra Rasmus, der var praktikant ved søen.

- Kunne du ikke tænke dig at hjælpe mig med at lave et fiskeevent ved søen, hvor vi samler penge ind til Knæk Cancer, som TV2 laver for Kræftens Bekæmpelse.

Forinden havde David stablet en stor Put And Take- konkurrence på benene ved Fyns Fiskevand ved Davinde, hvor han havde indsamlet præmier og sponsorater fra fiskebranchen såvel som lokalmiljøet. Konkurrencen nåede aldrig at se dagens lys, da landets søer frøs til i år 2018. Men rygterne om eventet ramte Rasmus, der havde kræft tæt på livet. Samme aften som Rasmus spurgte David om hjælp til at lave et velgørenhedsevent ved fiskesøen, fik David at vide, at hustruens storebror var alvorlig ramt af kræft i bugspytkirtlen. Broren er i dag død af sygdommen. Men efter den besked og spørgsmålet fra Rasmus stod det klart for David, at han ville gøre alt for at hjælpe de kræftramte. Sammen med Rasmus og ejeren af søen Martin Hjort Kristensen gik de derfor i gang med lave et velgørenhedsarrangement ved Aalsbogaard Lystfiskersøer. Men det var ikke helt uden kvaler. For selvom han lige havde stablet en stor Put And Take-konkurrence på benene, så er velgørenhedsarrangementer ikke det, man typisk ser i lystfiskerbranchen.

- Ofte handler Put And Take arrangementer om at fange flest fisk og at få den største fisk på krogen, fortæller David.

Men hvad David troede ville ende som en glemt idé i en sø, endte i stedet ud med at blive en sø fyldt med guld.

Fishing-for-Life
David stiller gerne op til foto ved diverse arrangementer. Men ifølge David handler Fishing For Life om det gode, man kan gøre sammen med andre. Foto: otwn

Sammen om én fælles sag

42.000 kroner. Så mange penge modtog Kræftens Bekæmpelse fra Aalsbogaard Lystfiskersøer efter, at David, Rasmus og Martin havde holdt Knæk Cancer arrangementet ved søen. Pengene var indsamlet på én weekend i lystfiskeriets tegn, der var spækket med Put And Take fiskeri, helstegt pattegris og en stor auktion med alt fra fiskegrej og signerede spillertrøjer fra gamerholdet Astralis, Odense Boldklub og ishockeyklubben Odense Bulldogs til smykker og legetøj. Alt til velgørenhedsarrangementet var sponsoreret af lokalmiljøet og lystfiskerbranchen, så penge fra salg af mad, auktion og fiskekort gik direkte til Kræftens Bekæmpelse.

I år 2019 gentog David succesen ved Højrupgaard Put And Take på Midtfyn. Konceptet var det samme. Fiskeri, Pattegris og Auktion. Her indsamlede arrangementet 28.000 kr. til Knæk Cancer Under Coronaen i år 2020 blev fiskearrangementet afholdt under store restriktioner ved Aalsbogaard Lystfiskersøer. 100 mennesker deltog i løbet af dagen, som var opdelt i 2 arrangementer med samme koncept.

- 76.537 kr. kroner sendte vi afsted i 2020. Det er jo helt vildt for en sø ude på landet ved Aarup, som er en utrolig lille by på Fyn, fortæller David, der efter fiskearrangementet ved Højrupgaard Put And Take i 2019 besluttede sig for at stifte velgørenhedsforeningen Fishing For Life.

I dag hjælper Foreningen Fishing for Life firmaer, organisationer og foreninger med at afholde deres velgørenhedsarrangementer, som støtter kampagnen #kræfterikkeforbørn af Kræftens Bekæmpelse.

- Knæk Cancer er en kampagne af TV2, som kun bliver afholdt i uge 43. Jeg vil gerne hjælpe hele året og meget gerne børn. Jeg er selv far, og tanken om mine børn skulle blive ramt af denne frygtelige sygdom er næsten ikke til at bære, fortæller David.

David tjener intet på foreningen, der heller ikke modtager tilskud fra nogle. I stedet går alle pengene fra arrangementer til at give de kræftramte børn en mere effektiv behandling, et godt liv med færre senfølger efter sygdommen og til at hjælpe de 50.000 børn, som lever med en kræftsyg mor eller far.

Udover at lave velgørenhedsarrangementer ved landets fiskesøer, har David samlet flere tusinder af kroner ind til #kræfterikkeforbørn sammen med Odense. Dette har han gjort ved at gå sammen med Fyns største svømmeklub H2Odense om eventet ”Svøm For En Sag” samt at skabe arrangementet ”Hop For En Sag” sammen med trampolinparken Jumping Fun.

Familieoplevelser spækket med underholdning, som har engageret lokale butikker, foreninger mm. i kræftsagen.

Og det er netop det, Fishing for Life handler om, hvis du spørger David. For selvom David ikke er bleg for at indtage rampelyset med en selfie, når han fortæller om foreningens arbejde på de sociale medier, så handler Fishing For Life om at samle folk om én sag. 

- Fishing For Life handler om alt andet end mig. Det handler om os – om alt det gode vi kan gøre for andre, når vi gør det i fællesskab. Når vi samler vores ressourcer og alt det vi kan, kan vi give mere til børn, der er ramt af kræft, fortæller David, der er i gang med at lave et efterårsevent sammen med Leos Legeland, hvor du sammen med Odense kan samle ind til #kræfterikkeforbørn.

Ved siden af familieoplevelserne står David også bag et hav af events for børn, der er indlagt på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital i Odense. Han har bl.a. lavet Danmarks største maskotparade – en idé der opstod i mørke skyer af aflysninger.

Danmarks største plys-parade og fiske-klapperi på OUH

Aflyst, aflyst, aflyst.

David kiggede chokeret på de mange aflyste begivenheder på Tryllebjerget, som er aktivitetskalenderen for de indlagte børn på H.C Andersen Børne- og Ungehospitalet (OUH) i Odense. Coronapandemien havde ramt Danmark, hvilket betød, at de fleste børneaktiviteter var aflyst på grund af smittefare.

- Det var utrolig deprimerende at se på. Jeg tænkte, at her kan jeg virkelig gøre noget godt for børnene. Altså skabe noget glæde og få nogle smil frem fra børn, der udover at være påvirket af Covid 19- situationen som os andre også har deres diagnose at slås med, lyder det fra David.

Forinden havde han arbejdet med en masse maskotter som sponsoransvarlig for Stafet For Livet Odense, som er et landsdækkende initiativ af Kræftens Bekæmpelse, hvor man fejrer livet, mindes ofrene for kræft og samler penge ind til kræftsagen. Drevet af missionen om at gøre en forskel sammen med andre tog han fat i alle maskotterne for at høre, om man ikke kunne lave en parade af maskotter foran hospitalet.  

Da paraden skulle foregå udenfor med god afstand, var dette en aktivitet, som snildt kunne fuldføres. I dag er paraden Danmarks største maskotparade med 34 maskotter og 37 frivillige, som i år besøgte børnehospitalet samt Odense Børne Psykiatri.

- Det rammer mig virkelig lige i hjertet at se, at børnene bliver så glade for paraden. Der er mange, der tror, at børnene på børnehospitalet får rigeligt. Men sådan er det slet ikke – tværtimod. Hospitalsklovne, Kreaheltene og andre der gør noget godt for børnene derude er selvstændige organisationer, som ofte bliver påvirket af sparerunder. Så her føler jeg virkelig, at Fishing For Life kan gøre en forskel, lyder det fra David.

Sidste år vandt David som formand for Fishing For Life den lokale ildsjælepris ved GF Forsikring. Med prisen fulgte en check på 20.000 kroner. En del af pengene bliver nu brugt på en ny fiskeoplevelse for hospitalets børn.  Den 23. juni kan børnene derfor røre en fisk, fange en krappe og blive klogere på havets væsner, når Fishing For Life arrangerer ”Bølgen Blå For Børnene på OUH” sammen med OSK (Odense Sportsfiskerklub) og Fyns Laksefisk. På tegnebrættet til august ligger også en fisketur for børnene på Børnehospitalet Odense ved Odense Å i samarbejde med OSK (Odense Sportsfiskerklub) som holder til i Seden.

- Fiskeri samler folk på tværs af alle aldre. Det er noget alle kan være med til, lyder det fra David, der leder tankerne tilbage til der, hvor hele historien om velgørenhed startede. En fisketur. For David han fisker for et liv uden kræft. Det vil han altid gøre.

Spændende relaterede artikler

Verdens største Cobot Hub er åbnet - i Odense
 | 
For knap en uge siden stod det nybyggede Teradyne hovedkvarter klar til at huse verdens førende robotvirksomheder Universal Robots og....
Malte vil være den grønneste og mest bæredygtige måde at opleve high-end dining i private omgivelser
 | 
Kender du det, at du virkelig gerne vil have noget lækkert mad, men du gider ikke selv lave det? Nu kan odenseanske Malte Bjerring give dig netop det, hjemme hos dig selv.
Stoffer, svigt og misbrug: Johnny fik aldrig de nødvendige værktøjer til at lykkes
 | 
Det starter og slutter hårdt for 60-årige Johnny, der har gennemlevet lidt af hvert i sit liv, men heldigvis ser han mod bedre tider.
artikel
 | 
For knap en uge siden stod det nybyggede Teradyne hovedkvarter klar til at huse verdens førende robotvirksomheder Universal Robots og....