fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Otwn
Journalist på Otwn

Med inspiration fra Marvel-universet vil tre ingeniører fra SDU skabe det næste helt store inden for legetøj, der skal lære børn om kodning og være med til at skabe ligestilling mellem køn i branchen.

Selv som voksen kan det være svært at følge med i superhelteuniverset Marvel. For udover de individuelle film for hver superhelt, er der også film, hvor flere af heltene medvirker på samme tid – men til sidst giver det hele mening i et større sammenhæng, end man først lige havde regnet med.

Den stil vil den SDU-baserede virksomhed Rotoy videreføre med deres produkt; en legetøjsrobot.

- Med udgangspunkt i storytelling, inspireret af den der er i Marvel-universet, har vi skabt en 3D-printet robot, som skal lære børn i 9-12-årsalderen om kodning og programmering. Børnene får små missioner til deres robot hver måned, som de skal klare ved at kode og programmere, og det håber vi i sidste ende er med til at skabe en ny interesse hos børnene, forklarer en af stifterne, kroatiske Vedrana Rogoznica, til otwn.

Sammen med to andre stiftere og to ansatte har Vedrana startet virksomheden Rotoy gennem SDU RIO’s iværksætterprogram. Og efter de har fået flere beløb via fundraising, har de nu udviklet og produceret deres første udgave af produktet. En lille 3D-printet robot med to hjul, der minder lidt om Pixars Wall-E.

Læs også: Fremtidens virksomheder skal sætte fod- OG håndaftryk

rotoy-product
Foto: Rotoy

Vil øge ligestillingen mellem køn hos ingeniørerne

Designet på produktet skal med tiden kunne bestemmes af det barn, som får produktet. Så både hovedet og kroppen vil kunne ændres, alt efter hvordan man ønsker, den skal se ud. På den måde skal det ikke bare være en robot, som passer til alle, men den skal dynamisk udvikle sig efter brugeren.

Dét er et af tiltagende til blandt andet at så flere piger til at ønske sig produktet og den vej blive mere interesseret i programmering og kodning.

- For at ramme begge køn, skal det være muligt at personalisere robotten efter eget ønske. Derudover kan man også selv vælge, hvilke historier, der interesserer en, så det ikke er bestemt på forhånd. Så som pige kan man være en prinsesse, der skal redde en prins eller ud på slagmarken og kæmpe mod det onde, hvis det er det, der taler til dem, fortæller Vedrana Rogoznica.

Produktet skal dermed have en læringskurve, så man hver gang bliver udfordret på ny og lærer endnu mere.

Læs også: Ny app skal følge dig sikkert hjem: Tryk start og så skal du bare hygge dig

rotoy-product
Foto: Rotoy

Satser på at rykke ind i klasselokalet og ud til udlandet

Derfor har Rotoy også en drøm om at indgå i undervisningen på folkeskoler. Lige nu er produktet en såkaldt ’mvp’, minimal viable product, som betyder, at den kun er samlet af og bygget til at kunne det absolut nødvendige for at fungere. Robotten skal over de kommende år derfor videreudvikles i takt med, at flere og flere børn får lov til at bruge det

Rotoy er i starten af året blevet kontaktet af Odense Kommune med netop det i sinde, at få hjælp af virksomheden til at gøre programmering, kodning og robotter mere attraktivt i de odenseanske skoler. Det er blandt andet story-telling, som Rotoy får lov til at byde ind med, så de fører virksomhedens produkt videre ud i skolen, så det ikke kun er derhjemme, at børn møder robotten.

Derudover vil Rotoy gerne ekspandere virksomheden mere flere ansatte og dermed rykke til udlandet inden for de næste par år

- Lige nu har vi købere fra hele Danmark, så derfor tror vi også på, at efterspørgslen findes i udlandet. Så når vi forhåbentlig er blevet lidt flere og har fået lidt flere penge via investeringer, så regner vi med at skulle ud på markedet i fx Tyskland, England og de andre skandinaviske lande, siger Vedrana til otwn.dk.

Hun drømmer også om at få lanceret produktet i sit hjemland Kroatien. For selvom markedet formentlig ikke er klar til det lige nu, håber hun at være med til at skabe et marked for robotter.

rotoy-product
Foto: Rotoy

Opfordrer internationale studerende til at starte virksomhed i Odense

Foruden virksomhedens mål, har Vedrana også nogle personlige mål, som hun gerne vil opnå via sit arbejde med Rotoy. Først og fremmest vil hun gerne kunne leve af det. Men hun vil også meget gerne opfordre andre studerende til at springe ud som iværksætter, hvis de går og drømmer om at skabe deres eget. Særligt med SDU RIO’s talentprogrammer inden for iværksætteri er der mulighed for at prøve sine idéer af – også uden nødvendigvis at skulle starte en virksomhed.

- Samfundet for iværksættere er ret stort i Danmark. Og særligt inden for robotbranchen er Odense virkelig gode – både i forhold til støtte fr kommunen, men der er også så mange andre virksomheder, man kan være i netværk med, siger Vedrana.

Hun er særligt vild med, at man fra universitetets side har så godt et samarbejde med virksomhederne i byen, så der er masser af muligheder for at starte sit eget eller sælge sine idéer til andre.

Og det er særligt de internationale studerende, som hun gerne vil opfordre til at springe ud i iværksætterlivet. For Rotoy består selv af fire udlændinge ud af fem ansatte, og selv for dem har der været masser af hjælp og erfaring at hente.

- Og så er det god træning, mens du studerer. Du behøver heller ikke starte dit eget, du kan også gå sammen med nogle og agere studentermedhjælper eller praktikant og på den måde se, om det er noget for dig, afslutter hun.

Senest har Rotoy haft gang i en crowfundingkampagne med fagforeningen IDA, hvor det lykkedes dem at samle næste 30.000 kr. ind fra interesserede købere i produktet.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
For knap en uge siden stod det nybyggede Teradyne hovedkvarter klar til at huse verdens førende robotvirksomheder Universal Robots og....