Datalogi-studerende Andreas Lyngholm Poulsen vil med sin nye app gøre turen hjem fra byen mere sikker – helt uden at tappe din mobil for strøm eller sælge dine data.
Hvis der er noget, der i øjeblikket er er oppe i tiden, så er det brug af data, GDPR og unge der forsvinder i nattelivet og på tragisk vis oftest findes døde efterfølgende. Det er blandt andet disse tre ting, og særligt sidstnævnte, som SDU-studerende Andreas Poulsen har haft i tankerne, da han satte sig ned og udviklede appen ’LetUsKnow’.
’LetUsKnow’-appen er en applikation, som tracker din bytur og fortæller dine såkaldte udvalgte forbindelser, når du ankommer til et værtshus eller en bar, og ligeledes når du er kommet sikkert hjem. Skulle der ske noget unaturligt, som betegnes som atypiske brugsmønstre, f.eks. at din telefon går ud, selvom der er meget strøm på, får forbindelserne også besked om, at der er noget galt.
Downloader du appen skal du oprette dig med dit navn og din adresse, og så skal du efterfølgende tilføje minimum én forbindelse til en ven eller et familiemedlem. Når først det er gjort, så har du faktisk været igennem det sværeste, så at sige.
- Da jeg satte mig ned og skulle udtænke appen, forestillede jeg mig det perfekte produkt sådan, at man som bruger bare skulle trykke på én knap og så ikke længere tænke videre over det. Appen klarer resten derfra. Så det er dér, jeg er startet. Den tracker hvor du befinder dig og sender beskeder ud til dine forbindelser, alt efter hvor du befinder dig, og så fortæller den også, når du er hjemme og slukker selv for trackeren, fortæller Andreas Poulsen til Otown.
Sletter dine data og overvåger ikke
Men apps der sporer, tracker og samtidig har adgang til personfølsomme oplysninger er ikke ligefrem nogens livret for tiden. Disse problemstillinger har Andreas Poulsen dog også taget hånd om.
- Man kan faktisk bare kalde sig, hvad man vil, og ens ’sikre adresse’ skal bare være inden for en radius af 150 meter af, hvor man bor. Jeg bor eksempelvis tæt på Føtex, så jeg vil kunne indtaste deres adresse, og den vil stadig fortælle mine kontakter, at jeg er hjemme, når jeg har været inden for radiussen i to minutter, siger app-ejeren og fortsætter:
- Det er faktisk kun bruger-dataet, som appen gemmer. Alt andet bliver slettet efter 10 dage. Derudover bliver dataet ikke analyseret, og vi har ingen tredjepart inde over, som køber det eller noget som helst. Vi har også en rigtig fin privatlivspolitik, som sikrer brugerens data og ret. Samtidig vil det give mig nogle ret slemme bøder, hvis jeg overtrådte de her GDPR-regler.
Og store bøder for overtrædelse af reglerne vil helt sikkert være en dårlig idé for Andreas, for han tjener nemlig ikke penge på appen. Det kunne han f.eks. have gjort ved at sælge brugerdata videre til en tredjepart. Men for at sikre brugeren, har han valgt kun at have udgifter. Skulle han begynde at tjene nogle penge via projektet, skal de udelukkende gå til drift og muligvis udvikling af appen.
Den gennemsnitlige dansker har formentlig inden for de seneste par år haft en lignende app downloadet på deres smartphone. Nemlig smittesporingsappen ’Smitte|stop’. Den har blandt andet været kendt for at bruge rigtig meget strøm fra mobilen, når den har været aktiv. Men her har Andreas Poulsen også været på forkant og testet rigtig meget i udviklingsfasen. Og faktisk bruger appen i gennemsnit kun 3% strøm på din telefon over en hel aften, mens appen er aktiv.
- Det afhænger selvfølgelig lidt af, hvor gammel og brugt din telefon er. Men har du en af nyere dato, så bruger den ikke mere end 3% på en hel aften, forklarer Andreas Poulsen.
En overvældende modtagelse
Det kan være svært at komme ud med sit produkt – og formentlig lidt ekstra svært når man kun har en marketingsansvarlig og en app-ambassadør til at hjælpe sig på de sociale medier. Men ’LetUsKnow’-appen har fået en rigtig flot velkomst efter kun at have været live i to uger. Mere end 2.200 personer har downloadet appen, og mere end 1.500 personer har brugt den til at blive fulgt sikkert hjem, mens deres forbindelser hele tiden har fået beskeder om, hvor de har befundet sig.
- Det har været overdrevet positivt og fuldstændig overvældende – meget mere end jeg har turde håbe på. Folk skal stadig lige forstå, hvad det er appen kan, fordi de først og fremmest tror, at det er en form for overvågning. Men når først de får det forklaret, så er de helt vilde med det, siger Andreas Poulsen.
Nu glæder han og sine to kompagnoner sig til at se, hvad det kan blive til med appen. Andreas skal eksempelvis være keynote-speaker til Venture Cup 2022 i Aalborg, og de har flere interessante møder planlagt, som kan få stor betydning for, hvad appen kan blive til i fremtiden.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer