fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Otwn
Journalist på Otwn

Det kan være hårdt nok i sig selv at være professionel svømmer, professionel løber og professionel cykelrytter. Så hvorfor ikke gøre som Mathias og blande de tre sportsgrene i ét ekstremt løb?

Mathias Lyngsø Petersen er 28 år og har altid dyrket sport. Det startede allerede, da han stadig bare var barn. Han blev sendt til svømning af sine forældre, og fik målsætningen om at skulle kunne svømme 400 meter. Det viste sig, at han var ret god til at svømme og blev som 11-årig kontaktet af en af konkurrencesvømmetrænerne med tilbuddet om at komme på et af deres hold.

Det var startskuddet på indtil videre 18 år med masser af sport, der med tiden har udviklet sig til en karriere inden for triatlon.

- Jeg droppede svømningen omkring 9. klasse, fordi jeg ikke helt var god nok til at følge med de bedste og blev af min daværende træner anbefalet at prøve triatlon. Så jeg lånte en våddragt af ham til svømning og min fars løbesko og med ét var jeg bar fladet pladask for det. Jeg elsker at presse mig selv og se, hvor langt jeg kan gå, og jeg elsker konkurrencedelen ved turneringer og løb, så det var det helt perfekte match, fortæller Mathias Lyngsø Petersen til otwn.

Det om ikke at være blandt de bedste er desværre en genganger i løbet historien om Mathias’ karriere, for da han begyndte at dyrke triatlon og kom i betragtning til juniorlandsholdet flyttede han til deres nye elitecenter i Odense og for første gang hjemmefra, væk fra sine vante rammer i Ikast.

- Jeg begyndte at jagte kravene for at komme i betragtning til juniorlandsholdene, men nåede det aldrig. Men så var jeg heldig, at der åbnede et elitecenter i Odense, hvor de samlede landsholdet og dem, der var tæt på at kunne være med på samme tider. Der kunne jeg få lov til at være med og træne med de dygtigste i landet. Derfra tog det fart, vi var nok omkring 12 i alt og havde fokus på kortdistanceversionen af triatlon, som er den de officielle elitemiljøer har fokus på, når man snakker forbund, fortæller Mathias.

For at kunne følge med fra nu af, er det formentlig nødvendigt at kende lidt fakta. En triatlon er som de fleste formentlig ved et løb bestående af svømning, cykling og løb i bestemte distancer. Det løb, som Mathias startede sin karriere at dyrke, er sprintdistancen, 750 m svømning, 20 km cykling og 5 km løb. Dertil hører den normale distance, der er dobbelt så lang.

Triatlet Mathias Lyngsø Petersen - otwn
Foto: Ironman Austria

Held og tro på sig selv er nøglefaktorer

Med tiden måtte Mathias indse, at han stadig ikke kunne følge med de bedste på de korte distancer, og begyndte derefter at have fokus på de lange triatlon distancer, hvor han var bedre end dét, hvor man skulle være hurtigst på kortdistance. Han var klart bedre, når det kom til at holde sig kørende på de længere distancer.

- Jeg har som sådan aldrig rigtig haft troen på, at jeg kunne blive den bedste, men jeg har haft viljen til at prøve alligevel og elsker at presse mig til at blive bedre. Det har været min primære drivkraft for at nå så langt, jeg er nået i dag, hvor jeg dyrker det professionelt. Jeg kunne se tallene, og de var aldrig de bedste. Jeg løb mange løb og vandt aldrig noget, men det slog mig ikke ud. Det er først her i det, der faktisk er min senior karriere, at jeg har opnået noget bekræftelse i, at jeg faktisk er god nok og kan være med blandt de bedste efter blandt andet 2 top 20-resultater ved VM, fortæller han.

Når man dyrker triatlon, kræver det rigtig meget, før det går godt. Man skal kunne svømme i åbent hav, hvor vejret altid er en stor faktor for, hvordan det går. Derudover skal man være god til alle tre sportsgrene og så gælder det om at komme godt fra start. For den første oppe ad vandet har en stor fordel i at komme først afsted på cyklen og derefter at være den første på løbeturen. Derudover handler det også om en del held. Man kan være i nok så god form og have forberedt sig så godt som overhovedet muligt, men træder man bare en smule forkert, ryger man ud af sin rytme, kan de have fatale konsekvenser for sit løb og i sidste ende betyde, at man bliver overhalet af de andre. Når der konkurreres i enten fire eller otte timer, så er der mange faktorer at skulle kontrollere selv, og derfor vil der næsten altid være ting, der ikke går som planlagt, fordi det er svært at holde styr på alle de faktorer i så lang tid.

- Jeg er begyndt at tage det hele meget alvorligt i mine senior år, jeg går stadig op i min træning, min kost og den intensive optakt forud for hvert løb, men det er først nu, der rigtig kommer et afkast på det hele. Det er også begyndt at kaste podieplaceringer af sig, og jeg har nogle fede sponsorer, som gør at jeg kan leve af det her, når jeg deltager i løb rundt om i verden.

Triatlet Mathias Lyngsø Petersen - otwn
Foto: HOKA EU

Kræver dedikation og forståelse i privaten

Når man dyrker en ekstremsport så ekstremt, som man bliver nødt til, når man gerne vil vinde og nå de sjove placeringer, så kræver det en enorm mængde dedikation at få sig igennem optakten frem mod et løb.

- Vi indtager simpelthen så store mængder kulhydrater, omkring et ræs at man skulle tro det var løgn. Allerede fra om morgenen i dagene op til et løb, begynder man at tilvænne maven og kroppen til de her enorme mængder sukker, som man indtager. Det gør man, så man ikke ender i en uheldig situation på løbsdagen, hvor man skal på toilettet hele tiden, fortæller Mathias.

Det er hvidt brød med syltetøj, energidrik, vandflasker med sukker og salt, gels og alt muligt andet, som også skal indtages under løbet. Det gør man frem mod svømningen, hvor det ikke er muligt at indtage noget. Det er først på cyklen, at man spiser noget for at holde tanken godt fyldt op med brændstof og det samme under løbet.

Derudover er de op til flere træninger hver eneste dag, hvor man 95% af tiden enten svømmer, cykler eller løber for konstant at forbedre sin form og mulighed for at blive hurtigere til alle tre ting. Det nytter nemlig ikke noget kun at fokusere på en eller to ting.

- Jeg starter eksempelvis ud med et svømmepas om morgenen, så kommer der et hårdt pas med intervalløb og så en let cykeltur om eftermiddagen. Fem ud af syv dage går med at træne alle tre ting samme dag. Det tager meget tid på ens dag, særligt da jeg også studerede, så det handler om prioriteringer, når det kommer til sin fritid også med kæreste og venner, fortæller triatleten.

Og netop tid med kæreste og venner er der ikke meget af, når man skal træne nok, sove nok og samtidig restituere, som er en vigtig del af træningen.

- Det hjælper helt klart, at mange af mine venner og ikke mindst min kæreste selv er eller har været i et elitemiljø, så de forstår, hvorfor jeg siger nej til øl nummer to, eller hvorfor jeg ikke altid kan deltage i events. Jeg har lige været i Italien og træne i bjergene. Det intensiverer træningen, da der ikke er lige så meget ilt deroppe som længere nede. Men det betyder også, at jeg rejser meget. Måske ikke så meget som andre topatleter, men jeg rammer over 100 rejsedage i år, siger Mathias Petersen til otwn.dk.

Ud over at træne og hygge sig med venner og kæreste, så holder Mathias også foredrag for andre atleter og virksomheder. Her er han meget direkte til ikke at anbefale nogen at blive professionel atlet. For havde man brug for den anbefaling, så vil man der formentlig ikke nok.

- Det er kun noget man skal gøre, fordi man ikke kan lade være. Jeg har ikke givet op trods alt hvad der er sket, fordi jeg kan ikke. Jeg ved at jeg kan presse mig selv endnu mere, og jeg synes faktisk at de her løb er sjove. Jeg får sindssygt meget ud af det, og det er megafedt. Hver gang man falder, så rejser man sig igen, og hvis man på et tidspunkt ikke ønsker at rejse sig, så er det bare ikke et liv, man skal live. Hvis det gør for ondt, hvis det er for hårdt, så er det ikke sjovt, og så skal man ikke gøre det, forklarer Mathias.

Ved siden af sin karriere som triatlet, har Mathias også læst en kandidat i Folkesundhedsvidenskab, som han blev færdig på i 2022. Det er er den vej han gerne vil gå, når han ikke skal dyrke triatlon på så højt et niveau, som han gør lige nu. Når han en dag ikke synes det er sjovt at dedikere al sin tid på træning frem mod næste løb, så vil han gerne bruge sin uddannelse og hjælpe danskerne med at få en sundere hverdag i form af kost og motion, så man bliver mindre syg, har mindre ondt i kroppen og lever længere.

Triatlet Mathias Lyngsø Petersen - otwn
Foto: HOKA EU

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
For knap en uge siden stod det nybyggede Teradyne hovedkvarter klar til at huse verdens førende robotvirksomheder Universal Robots og....