Spoken Word Festival præsenteres af Studenterhus Odense under H.C. Andersen Festivals, der består af en række events og festivaler. SPOKEN er et af festivalerne i ”s’et” i ”festivals”. De bidrager med en fejring af mundtlig litteratur og ordkunst, som siden 2010 har fundet sted i byen.
Målet med SPOKEN at underholde og udfordre publikum ved eksempelvis at skabe debat om svære emner, belyse samfundsproblemer og give stof til eftertanke, når man tager hjem fra et event.
Det gør de ved at afholde forskellige events henover halvanden uge i august. Der kommer til at være foredrag, talks, oplægning, poetry slam, workshops, åben scene, det tilbagevendende event ’kære dagbog’, paneler og debatter. Hvert år afholdes SPOKEN under et overordnet tema, og årets tema er ’tabu’. Men tabuer er ikke kun en ting, de dukker op i vidt forskellige udtryksformer og emner. Derfor kommer man ikke at komme til to ens events, der vil altid være et andet undertema eller som minimum en anden vinkel på et udvalgt tema.
- Vi kommer til at agere scene for en masse nye kunstnere, som man måske ikke har hørt om før, men som virkelig er på vej frem, eksempelvis sangskriveren VILMA eller poetry slammer Röskva Linnet. Derudover kommer der også mere etablerede navne som Knud Romer og Kenneth Thordal samt musikerne Mathilde Falch og Katinka Bjerregaard, fortæller festivalleder Betina Følleslev til otwn.
Betina er forelsket i ord og arbejder sågar med dem til hverdag. Også når hun ikke agerer festivalleder. Hun er nemlig sanger og sangskriver og indgår i flere bands. To af dem optræder også på festivalen. Først spiller hun i sit band SOLSORT, der spiller dobbeltkoncert med VILMA. Og så er hun forsanger i Bjørnetjenesten, når SPOKEN for første gang henvender sig til børnefamilierne med en børnekoncert.
Derfor er festivalen også noget, der betyder meget for hende personligt, og hun glæder sig hvert år til at skulle gå i dybden med de forskellige temaer, blive klogere på de forskellige kunstnere og artister samt fastlægge programmet. Hun har en designbaggrund fra sin uddannelse, så derfor er det en ekstra bonus for hende, at hun også er med til at designe de fysiske rammer for festivalen.
- Jeg samler på ord, sætninger og udtryk. For mig er det fantastisk, at vi kan have så bredt et program, fordi der er så mange måde at udtrykke sig på og måder at resonere med folk på. Jeg gør det selv gennem musik og sang, og så er der andre, som gør det via oplæsning og bevægelse eller ved at stå alene på scenen i total stilhed og læse op af deres dagbog, siger Betina Følleslev.
Hun ønsker at aktualisere de mange tabuer, der bliver fremlagt på festivalen gennem forskellige kunstarter og genrer. Det bliver med rappere, forfattere, sangskrivere, oplæsning og musik. Hun ser også festivalen som, en mulig scene og mikrofon til vækstlaget og ”ordvilde” gæster, der kan være med til at udtrykke sig og sætte stemningen på SPOKEN.
Med årets tema ”tabu” vil Betina skabe opmærksom på det, der er usagt. Tabuer er til for at blive brudt, og det er vigtigt at skabe et sprog og et samtalerum for det som er usagt eller svært at tale om. Det er vigtigt fordi, man gennem samtalen ofte opdager, at man ikke er alene.
- Når man besøger SPOKEN, må man gerne gå derfra med følelsen af, ikke at være alene. Om det gælder fødselsdepression, sorg eller andet, så håber vi at man blandt publikum kan føle sig set. Man må gerne kunne genkende sig selv i de følelser som vores artister formidler oppe på scenerne.
Det er en festival for mundtlig litteratur, hvilket betyder, at det ikke kun er selve ordet, det har magten, men det handler også om måden, artisterne leverer dem på. Det giver nye spændende måder at opleve og forholde sig til ordkunsten på, så de opleves sanseligt og nærværende.
SPOKEN præsenteres af Studenterhus Odense med støtte fra Odense Kommune, Statens Kunstfond, H.C. Andersen Festivals, Andelskassen Odense, Dansk Artist Forbund og Spar Nord Fonden. Festivalen er en del af H.C. Andersen Festivals.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer