Carl Nielsen Festival hedder Odenses nye festival, som samler verdens bedste musikere på Fyn. På festivalen kan du komme helt tæt på verdensstjernerne, når de rammer Odense Koncerthus, fynske slotte, Kongens Have og Anarkist.
På festivalen vil du opleve suset, når et orkester på 100 personer sidder foran dig med hvert sit instrument. Musikerne har nemlig ikke lavet andet end at øve sig siden de var fire år gamle, så de kunne give dig denne oplevelse.
Tonerne, musikerne tryller frem, er klassiske. Men det kræver dog hverken kjole og hvidt eller musikteori for at kunne rive sig med af musikken under Carl Nielsen Festivalen. Festivalen er nemlig for alle, og det er ikke småting, som du kan opleve.
Fra den 26. august – 30. august indtager verdens største og mest anerkendte orkestre og solister Fyn, mens popsangerinden Oh Land fortolker et hav af Carl Nielsens melodier. Missionen med Carl Nielsen Festivalen er nemlig at sætte Odense på verdenskortet, som en europæisk kulturhovedstad, hvor du kan opleve koncerter, som du ikke finder andre steder i verden.
Prisvindende artister, filmmusik og flotte toner
Philharmonia Orchestra har lavet musik til Alice i Eventyrland, The Fast and the Furious, Hop og 200 andre film, mens festivalens klaversolist Daniil Trifonov samt violinist Maxim Vengerov begge har vundet en grammy-pris, der i dag betegnes som verdens mest prestigefyldte musikpris.
Musikken, du kan opleve på Carl Nielsen Festival, er altså plukket fra den allerøverste hylde i musikbranchen. Her kommer du til at møde musikere, der har rejst over hele verden, vundet et hav af priser og optrådt på alverdens scener.
-Du kommer til at opleve de allerstørste navne fra den klassiske scene samlet her i Odense. Det er et eksklusivt line-up, som du skal rejse helt til Østrig eller London for at opleve, fortæller Neel Teilmann, der er projektleder for festivalen sammen med Jacob Soelberg imens den danske verdens-violinist Nikolaj Szeps-Znaider er initiativtager og kunstnerisk leder for festivalen i Odense.
Carl Nielsen Festivalen er den første og eneste festival i Norden, der har orkestergæstespil – altså hvor store orkestre fra udlandet spiller i byen. Festivalen hører under H.C. Andersen Festivals, og idéen med den nye festival er, at den skal være et nordisk fyrtårn i Odense spækket med storslåede musikoplevelser, som du ikke finder andre steder i verden.
Musikken er håndplukket af dirigenten og violinisten Nikolaj Szeps- Znaider, der har rejst kloden rundt med alverdens orkestre. Hans mission er at udbrede kendskabet til klassisk musik. Derfor finder du også festivalscenerne rundt omkring på Fyn.
Oh Land indtager Kongens Have
Ligesom komponisten Carl Nielsen var folkelig med sange som ”Jeg ved en lærkerede” og ”Solen er så rød mor”, så vil festivalen gerne vise dig, at klassisk musik ikke kun er forbeholdt store koncertsale.
Derfor kan du under festivalen opleve storslået musik på fynske slotte, i Kongens Have og ved Anarkist Bar.
Faktisk kan du ovenikøbet drikke en øl med nogle af kunstnerne, idet festivalprogrammet hver dag afsluttes på Anarkist Beer & Foodlab i Odense.
- Anarkist bliver festivalens hjerte, hvor festivalgæster og kunstnere mødes. Overnattende orkestre vil hænge ud der, hvilket betyder, at du får en unik mulighed for at møde artisterne i afslappede omgivelser. Folkemusiktrioen Dreamers’ Circus optræder, og der vil også blive improviseret lidt over et par Carl Nielsen-melodier, så du kan lære den fynske komponist at kende, lyder det fra Neel.
Mens Lundgaard Gods i Kerteminde, Hvidkilde Gods i Svendborg og Bramstrup Gods i Årslev huser festivalens kammerkoncerter (– altså klassiske koncerter med en lille gruppe instrumenter) og koncerterne med de store orkestre bliver afholdt i Odense Koncerthus, så byder festivalen også på en unik oplevelse i Kongens Have – nemlig en promenadekoncert. Til promenadekoncerten kan du blive klogere på Carl Nielsen, når Oh Land fortolker de største sange af Carl Nielsen.
-Koncerten bliver et samlingspunkt for hele Odense. Har du aldrig været til en klassisk koncert, så er promenadekoncerten en oplevelse værd, idet man bliver præsenteret for en perlerække af klassiske hits, lyder det fra Neel, der fortæller, at Carl Nielsen Festivalen finder sted fra den 26. – 30. august.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer