Egentlig er han bare en mand med en mission. 25-årige Sina Pour Soltani har sin egen vision om, hvordan verden skal se ud, og så har han en hjerne, der er god til at finde løsninger på de problemer, han støder på, på vejen til at nå sit mål.
Blandt andet har han fået øjnene op for det enorme ressourcespild, der sker ved al det affald, som mennesker smider ud og dermed sender på forbrændingen og ud på renovationspladserne.
Selvfølgelig kunne han gå ind i politik, men han vil hellere gå iværksættervejen og opnå noget konkret.
- Vi vil personligt gerne nå frem til, at befolkningen har et forsvarligt forbrug af alle vores ressourcer, som vi snart ikke har flere tilbage af, hvis vi bliver ved med at forbruge og smide ud, som vi gør lige nu, fortæller Sina Pour Soltani, der har stiftet virksomheden ARIS Robotics.
’ARIS’ står for automated recycling inteligence system. Det indkapsler fint det, som virksomheden laver. Nemlig en robot, der ved hjælp fra kunstig intelligens, automatisk kan sortere affald, så man kan genbruge mest muligt skrald i stedet for at brænde det af. Virksomheden har han stiftet med to medstuderende, Ann-Mia Ambjerg og Christian Eberhardt.
- ARIS er slutproduktet af alle de erfaringer, jeg allerede har gjort mig inden for iværksætteri. Nu er klar til at gå all-in på at få gjort noget ved det kæmpe ressourcespild, der foregår rundt om i verdenen, siger Sina Pour Soltani.
Virksomheden mødte meget hurtigt stor interesse for produktet hos både renovationspladserne og miljøstyrelsen. Derfor er de også snart så langt med deres produkt, at de skal ud og lede efter større investeringer, der skal være med til at brede dem ud i landet og i verden.
- Vi har levet af softfunding indtil videre, hvilket også betyder, at vi lever af nudler og får meget lidt i løn. Men vi håber på snart at være i en situation, hvor der er plads til en eller flere investorer, der brænder lige så meget for projektet og for at gøre en forskel, som vi gør, forklarer Sina Pour Soltani, der også gerne vil gøre folk klogere på problemet med affald og ressourcespild.
For et af de helt store problemer er deponi. Det affald man ikke kan brænde af, og som derfor bliver gravet ned i jorden, hvor genanvendelige ressourcer går til spilde. Derfor arbejder ARIS Robotics ud fra modellen med affaldshierarki. Her starter med man med at reducere mængden af affald. Eksempelvis ved at købe produkter uden emballage. Derefter er der genbrugs- og genanvendelse-delen. Hvis man bruger øl- og sodavandsflasker og flaskerne bliver vasket, så er det genbrug. Hvis de bliver knust og smeltet om til nye flasker, så er det genanvendelse.
Hvis man af en grund ikke kan genbruge eller genanvende et produkt, kan man brænde det af for at få energi ud af det. Hvis man brænder det af, er det derfor ikke længere til gene for omverdenen. Men kan man ikke brænde det af, er det deponi. Og her vil Sina Pour Soltani gerne ind og mindske al det affald, der ender til deponi, fordi langt størstedelen af det affald, der ender dér, ikke behøver det.
- Der er lavet undersøgelser og stikprøver hos renovationsselskaberne om, at omkring 60% af det der ender som deponi sagtens kunne være blevet genbrugt eller brændt af til energiudnyttelse. Det er omkring 72.000 tons affald, hvilket svarer vægten af cirka én million danskere. Det er netop derfor, vi gerne vil ud og sortere, så mindst muligt ender i deponi, så vi kan udnytte vores ressourcer længere og få det bedst mulige ud af dem, siger Sina Pour Soltani til otwn.dk og fortsætter:
- Jeg vil gerne nå frem til et så småt ressourcespild som muligt, så fremtidens generationer har mulighed for at leve som vi har kunnet indtil videre. Det synes jeg beskriver bæredygtighed godt. At fremtidens generationer skal have det lige så godt, som vi har haft og har det i dag.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer