fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Otwn
Journalist på Otwn

Det Kongelige Teater Balletskolen Odense er stolte af, at de hvert år sender elever videre ud i verden, hvor de optages på anerkendte danseuddannelser og dansekompagnier.

Bag den imponerende indsats står odenseanske Inge Fjord, som er forstander for skolen. Hun har været med siden dag 1, før noget overhovedet var planlagt og står nu i dag i spidsen for den ambitiøse skole.

Inge Fjord er i dag 58 år, og er født og opvokset i Odense. Hun har haft et par ture ud i den store verden, hvor hun har været bosiddende i henholdsvis Australien og Mexico. Og da hun kom tilbage fra Australien, blev hun kontaktet af Det Kongelige Teaters Balletskole i København, som gerne ville starte en afdeling op i Odense.

Blandingen mellem et elitemiljø med fuldt fokus på klassisk og moderne dans og et fagligt miljø med fuldt fokus på dannelse af unge mennesker via uddannelse talte lige ind i Inges hjerte, og hun kunne derfor ikke sige nej.

- Der må have været nogle hjemme i Odense, som vidste at det var min helt store drøm at arbejde med sådan noget, siden de kontaktede mig. Jeg har været med lige fra idéens spæde start fra, at der skulle være en skole til at den stod færdig med en klar mission, fyldt med dygtige ansatte og ambitiøse elever, fortæller Inge Fjord til otwn.

Fra en nystartet skole med en håndfuld ansatte og 15 spirende elever har skolen nu udviklet sig til en solid kulturinstitution for klassisk og moderne dans med 110 elever i grundforløbet, mulighed for at danse og gå på efterskole samt en både godkendt og ikke mindst anerkendt gymnasieuddannelse, der varer fire år. Nogle starter som 6-årige og træder ud igen som 20-årige. 14 år med fuldt fokus på dans, dannelse og uddannelse. Andre starter senere i skoleforløbet, men fælles er, at de træder ud som dygtige dansere og dannede unge mennesker, klar til at drage ud i den store verden og udleve deres passion. At danse.

- Jeg startede som underviser i dansk og kristendom, men havde meget seriøse holdninger til, hvordan skolen skulle drives med udgangspunkt i den danske friskole og tanken om at blande det elitære fra danseverdenen til friskole-tanken ved at have mennesket og dannelsen i fokus. Derfor blev jeg allerede efter et år ansat som skolens souschef, hvor jeg var med til at sætte retningen for skolens udvikling, siger hun og fortsætter:

- Jeg har aldrig ønsket at være den, der stod forrest i spotlyset. Jeg har altid syntes, at jeg kunne gøre mit bedste som den næstbedste. Men når man har så stærke holdninger, som jeg har til det her, så er det svært at tie. Derfor takkede jeg også ja, da jeg blev tilbudt stillingen som forstander.

Posten som forstander fik Inge i 2016 og har altså siddet i spidsen for Det Kongelige Teater Balletskolen Odense i 7 år.

Inge Fjord fra Det Kongelige Teater Balletskolen Odense - otwn
Foto: Robert Wengler

Aktuel med nye forestillinger i Odense

For blot få dage siden var gymnasieelever fra skolen aktuelle med “Gloria”, en forlænget version af en af koreografierne fra sidste års juleforestilling, “Klokken”. ”Gloria” var blevet omskrevet og forlænget til at blive fremvist til Odense Blomsterfestival. Du kan allerede opleve nogle af danserne igen, når skolens ungdomskompagni, KOMA Ballet optræder torsdag, fredag og lørdag under H.C. Andersen Festivals med ”TRÅD”, som er en forestilling, der er koreograferet specielt til denne festival med musik af komponist Andreas Bernitt.

TRÅD havde premiere i går, torsdag, men kan opleves igen fredag klokken 18:30-19:00 og 21:30-22:00 samt lørdag fra klokken 18:30-19:00 og igen klokken 21:30-22:00 på Amfiscenen i Brandts Klædefabrik.

- Vi optræder rigtig meget på Odense Rådhus og har gjort det gennem mange år, men på det seneste er den fantastiske Amfiscene her på Brandts Klædefabrik blevet vores sommerscene. Det er kun blevet til noget, fordi H.C. Andersen Festivals og Brandts Klædefabrik har taget kontakt til os, og samtidig støtter os rent økonomisk, at dette kan lade sig gøre, og vi er så glade for det. Vi elsker at spille her, fortæller Inge Fjord.

Forestillingen kommer til at handle om H.C. Andersen som mønsterbryder og har en klar rød tråd gennem hele koreografien. Musikken er som nævnt komponeret specifikt til dette stykke og er komponeret på strengeinstrumenter, så tråden er med hele vejen rundt. Samtidig er scenografien og kostumerne også relateret til tråd.

Derudover kan du opleve KOMA Ballet på Odense Teaters scene i ODEON til september, og traditionen tro står hele skolen klar med en juleforestilling på Odense Rådhus i december, hvor de fortolker H.C. Andersens eventyr Lykkens galocher.

Inge Fjord fra Det Kongelige Teater Balletskolen Odense - otwn
Foto: Daniel Bank

Meget inspireret af H.C. Andersen

Inge Fjord har længe følt sig ærgerlig over, at Odense ikke har omfavnet H.C. Andersen og hele hans brand og kulturarv noget mere og har gennem alle år følt sig meget inspireret af ham og hans arv i hendes virke på balletskolen.

- Jeg tør godt stå inde for, at H.C. Andersen er et af verdens største brands. Det kan godt være, at vi er ved at glemme ham lidt herhjemme, men i ude i den store verden møder man alle steder folk, som kender til ham, og som har masser af barndomsminder omkring hans eventyr. Særligt i Asien er han kæmpestor, og derfor føler jeg det som en pligt, at føre det videre til vores elever, forklarer Inge Fjord til otwn.dk.

Hun synes der sker noget magisk, når man læser eventyrerne igen som eksempelvis 30- og 60-årig, hvor man opfatter dem helt på ny, fordi man har så meget mere livserfaring at kunne relatere til og flere situationer at sætte historierne op imod.

- Faktisk levede stifteren af balletskolen i København i samtid med H.C. Andersen, og som vi ved, ønskede H.C. Andersen i lang tid at blive klassisk balletdanser, men var bare ikke god nok. Så hans sammenknytning til balletten og uddannelsen på vores skole er ikke et tilfælde, afslutter hun.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
For knap en uge siden stod det nybyggede Teradyne hovedkvarter klar til at huse verdens førende robotvirksomheder Universal Robots og....