fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Otwn
Journalist på Otwn

Det er ikke kun kunderne, der får noget ud af det kreative legetøj fra Crateit. Det er også de voksne med udviklingshæmning, producenterne fra Odense Værkstederne, der får glæde af virksomhedens eksistens.

Martin Kristensen og Tonny Olsen mødte hinanden på studiet Innovation og Entrepreneurship på UCL i Odense, hvor de som et projekt på uddannelsen endte med at starte en virksomhed, der laver kreativt legetøj til børn og unge. Produkterne er ment som en pause fra mobil-, tv- og computerskærme, hvor der er plads til et kreativt pusterum for at udfordre og udvikle hjernen.

Virksomheden hedder Crateit og har i øjeblikket kontor i nogle lokaler tæt på UCL-bygningen inde i Odense C. Her er det de to medstiftere, en studentermedhjælper og tre praktikanter fra UCL, der lige nu driver virksomheden. Her står de for alt salg og marketing af produkterne, hvor de forskellige produkter blandt andet sælges via deres webshop.

Men produkterne kommer ikke af sig selv. På webshoppen finder man blandt andet vendespil, puslespil og temakasser. Produkterne er skåret i træ, og som en del af legen skal de farvelægges af børnene selv. Til at producere, skære og pakke produkterne, har Crateit gjort brug af Odense Værkstederne, hvor de ansatte er voksne med udviklingshæmning.

crateit-odense-kreativt-legetøj-otwn
Foto: Framehack

- Der sidder 15 personer i Odense Værkstederne på Bregnevej og skærer, samler og pakker vores produkter. Vi er supertaknemmelige over, at der sidder nogle og på trods af deres udfordringer og hverdagsproblematikker faktisk gerne vil ud at have et arbejde, der giver mening og motivation for dem i hverdagen. De får alle sammen løn, og på tværs af fysiske og psykiske kompetencer, har de hver deres opgave for at det hele går op i en højere enhed, fortæller den ene stifter, Martin Kristensen, til otwn.

Og det er ikke helt tilfældigt, at de bruger netop Odense Værkstederne til produktionen. Begge stiftere har nemlig haft mennesker med udviklingshæmning tæt på livet og ved derfor, hvor vigtigt det er, at de har noget at give sig til. Martins svigerinde har eksempelvis en kromosomfejl, og Tonnys mor har arbejdet med udviklingshæmmede så langt tilbage han kan huske, hvor han flere gange har været med på arbejde og i kontakt med dem, som hans mor har passet.

Derfor vil de gerne være med til at give lidt ekstra, så de kan leve det liv, som de ønsker, med et arbejde, en indtægt, noget at se frem til og så også lidt ekstra goder, som Crateit sponsorerer.

- Vi kommer tit forbi dernede for at sige hej og fortæller, hvor glade vi er for, at de hjælper os i Crateit. Og det gør vi ikke kun for vores egen skyld, men fordi vi ser hvor glade de bliver, når de ser os. De vil alle fortælle og vise, hvad de har lavet. Der er sågar en af dem, der hver dag tæller, hvor mange pakker hun kommer igennem, som hun stolt fortæller om, hver gang vi er her, fortæller Tonny Olsen og fortsætter:

- Forleden var vi forbi dem dernede sammen med Bashkim Kadrii for at overraske dem og give dem billetter til en OB-kamp, som de kan tage ud at se sammen. Og vi håber på at kunne tage dem med på forskellige ture hos nogle af de steder, som vi samarbejder med.

Lancerer Kickstarter-kampagne

Fra nu af kan du støtte Crateit via deres Kickstarter-kampagne, hvor de tester et nyt koncept af med et samarbejde med H.C. Andersens Hus. Her har de, særligt sammen med Museum Odense udviklet en række produkter inden for H.C. Andersens univers, som både skal sælges i ind- og udland.

Normalt samarbejder H.C. Andersens Hus med store brands som Kaj Boyesen, men i deres jagt på at lave noget aktuelt og nyt med en lokal virksomhed, kom Crateit i bedste eventyrstil og reddede dagen.

crateit-odense-kreativt-legetøj-otwn
Foto: Framehack

- Det som fik det hele til at gå op i en højere enhed, var at H.C. Andersens Hus gik og ledte efter en lokal producent her i Odense. De ville gerne have noget lokalt ind på hylderne, noget der skreg mangfoldighed- Så timingen var perfekt for begge parter, og vi har indgået et ekstremt spændende samarbejde, hvor vores legetøj også kommer til at blive solgt i deres butik på museet, fortæller Martin Kristensen.

Samarbejdet passer også ind i Crateits visioner om at lave mere legetøj, der er baseret på brands, så det skaber genkendelighed blandt de børn og unge, som får deres produkter. Så når de skal bruge tid væk fra skærmen, så kan de lege videre i samme univers, men på en kreativ, fysisk måde med vendespil, figurer, brætspil og puslespil.

- Vi har allerede lavet flere små samarbejder her lokalt i Odense, men det her er klart vores største, og vi håber at odenseanerne ønsker at støtte op om kampagnen ved at støtte os lokale producenter, der gerne vil ud at gøre en forskel, afslutter Martin Kristensen til otwn.dk.

I jagten på at blive den næste store legetøjsklassiker, kan du hjælpe Crateit med at komme videre i deres virksomhedsrejse ved at støtte deres Kickstarter-kampagne, hvor man kan købe forskellige pakker og dermed støtte med forskellige beløb.

Kampagnen løber fra til den 3. november til den 2. december, og du kan støtte den lige her.

crateit-odense-kreativt-legetøj-otwn
Foto: Framehack

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
For knap en uge siden stod det nybyggede Teradyne hovedkvarter klar til at huse verdens førende robotvirksomheder Universal Robots og....