Uanset om vi står ved det eller ej, så tillægger vi udseende en masse værdier, egenskaber og svagheder. Det viser ny forskning. Har du et ansigt som afviger fra normen, er der en stor sandsynlighed for, at du vil opleve diskrimination på lige fod med racisme og sexisme. Det har odenseaneren Jacob Keinicke lavet et foredrag om. Foredraget hedder ”Dum, Grim og Kedelig”, og er en sårbar og ærlig fortælling om den grimme ælling, der voksede op og blev til en grim and.
Odenseaneren Jacob Keinicke er rapper, forfatter, sangskriver, kunstner, designer og meget mere. Men dørmændene sammenligner ham ofte med en bokser. Som barn blev han kaldt flere øgenavne. Og når han indtager scenen får han kommentarer om, at han ligner Klokkeren fra Notre Dame.
Årsagen til disse gruheder finder du, hvis du kigger på ham.
-Nogle vil sige, at jeg meget anderledes ud. Nogle siger, at det slet ikke kan se noget. Men de fleste vil nok, hvis de er helt ærlige godt kunne se, at mit udseende afviger fra normen, fortæller Jacob.
Og skal man være helt ærlig, så ser Jacob anderledes ud. Han har et ar, der kravler henover overlæben. Næsen er rykket lidt til den ene side. Ser man på ryggen, er den krøllet sammen i et s, hvilket giver ham en ”pukkel” over højre skulder.
35- årige Jacob er født med dobbeltsidet læbe-ganespalte og har sygdommen skoliose – altså en meget skæv ryg. Hele sit liv har han oplevet at blive behandlet anderledes pga. af sit udseende.
Til dette års Spoken Word Festival har han derfor lavet foredraget ” Grim, dum og kedelig”, som du kan opleve på Studenterhuset mandag den 22. august. Her vil du med Keinckes ord møde ”en sårbar og ærlig fortælling om den grimme ælling, der voksede op og blev til en grim and”. Et foredrag, som belyser en tabubelagt sandhed, som hviler i det fleste mennesker.
Din mor og far har sikkert fortalt dig, at du ikke må dømme folk ud fra, hvordan de ser ud. Du må altså ikke skue hunden på hårene. Men sandheden er bare den, at det gør du.
Så snart du ser nogens ansigt, har du efter 50 millisekunder dannet et indtryk af personen, du kigger på. Udover at du lægger mærke til køn, alder og farve, så vurderer du også, hvor kompetent, attraktiv og tillidsfuld personen er.
Det viser nye studier lavet af den hollandske psykolog Bastian Jaeger. Bastian forsker i menneskets evne til at danne et førstehåndsindtryk. Han har bl.a. fundet ud af, at udseende er kilde til diskrimination på lige fod med race og seksualitet. Det betyder, at dit udseende kan have indflydelse på, hvorvidt du bliver kaldt til jobsamtale, hvorvidt du bliver fundet skyldig i en forbrydelse eller hvorvidt du bliver vurderet som en attraktiv samtalepartner.
Igennem hele sit liv har Jacob været skydeskive for folks antagelser om, at han var dum, grim og kedelig.
-Da jeg var barn, havde jeg den vildeste jernskjorte på. Jeg fandt mig i alt muligt pis fra skolekammeraterne. På grund af mit udseende vil de ikke have mig med i legen. I stedet fik jeg øgenavne. Til sidst begyndte jeg at behandle mig selv dårligt ved at undgå steder, hvor jeg føler, at jeg ikke passer ind. Det kunne fx være en tur i svømmehallen, hvor min skæve ryg bliver meget synlig. For at undgå at blive udskammet, så lærer man at tage sine forholdsregler og holde sig væk, lyder det fra Jacob, der fortæller, at det først er indenfor de seneste fem år, at han er begyndt at lære sig selv, at det er okay, at han er tilstede.
Selvom mobning såvel som ensomhed har været en stor del af Jacobs barndom på linje med de talrige operationer, han har været igennem for sit udseende, så har skoliosen og læbeganespalten aldrig stoppet kreativiteten.
Faktisk har han skabt så mange ting, at det er utrolig svært at give ham en titel.
Jacob er uddannet designer. Men design er langt fra det eneste, han har arbejdet med. Til dagligt hjælper han den odenseanske troldemager Thomas Dambo, der laver kæmpetrolde rundt omkring i verden. Derudover har han også været med til at skabe det odenseanske kulturmedie This Is Odense. Mange kender han måske fra flere musikkens verden, hvor han i flere bands og under flere kunstnernavne har indtaget forskellige musikscener som rapper, musiker og sangskriver. Og for lige at runde den af, så har han også arbejdet en del med videoproduktion og diverse kunstinstallationer.
Selvom Jacob aldrig har omtalt sit udseende i sine kreative projekter, så oplever han alligevel, at den skæve ryg og de afvigende ansigtstræk havner i kommentarfeltet. Efter udgivelsen af pladen ”Lidt Lys På Tungen" fik han kommentaren ”Lyden af hareskår”, mens sætningen ”Hvad fanden laver Quasimodo der" havnede som en kommentar i bunden af en koncertvideo.
-Man bliver ked af det, fordi jeg har gjort sig umage med noget, der ikke handler om, hvordan jeg ser ud. Det kan godt være, at jeg står og gør noget virkelig godt. Men udseendet ligger hele tiden som et lag foran det, du gør, lyder det fra Jacob.
Men hvad nu, man kunne skjule dette lag? Det prøvede Jacob under coronapandemien. Og den oplevelse viste Jacob en helt ny sandhed, som blev startskuddet til foredraget ”Grim, Dum og Kedelig”.
Under coronapandemien skulle vi alle bære mundbind. Men for Jacob var ikke kun covid19, som mundbindet beskyttede imod. Han beskriver faktisk værnemidlet som magi.
-Da det magiske mundbind skjulte mit “afvigende ansigt", jokede folk med mig på den rare måde. Jeg fik service i butikker og jeg blev ligefrem flirtet med. Jeg har altid haft en opfattelse af, at verden var en lille bitte smule afvisende. Men havde jeg mundbindet på, var verden et rart sted at være. Derfor blev jeg også mega ked af det over, at det ikke var rart normalt. Det var så tydeligt, at jeg blev behandlet anderledes med mundbind. Jeg blev ligesom en del af flokken, når jeg gemte noget væk, fortæller han.
Og den følelse var Jacob ikke alene om at have.
-Bare corona varer for evigt, skrev flere læbe- ganespaltepatienter i diverse forummer, som Jacob selv er medlem af.
Disse mundbindshistorier krydret med sine egne oplevelser bekræftede Jacobs anelse, da han læste en artikel i Weekendavisen om Bastians Jaegers forskning. Jacob havde altid troet, at den afvisende verden og de hårde kommentarer blot var en del af hans liv. Men efter at have læst, oplevet og hørt beviser for, at vi på et splitsekund dømmer mennesker på udseendet, gik det op ham, at han igennem hele livet er blevet forskelsbehandlet, fordi han ser anderledes ud.
Den 11. april satte han sig derfor ved tasterne. I en Facebook-statusopdatering med et billede af Klokkeren Fra Nortre Dame, listede Jacob en række eksempler op fra sin barndom, ungdom og voksenliv, hvor han har oplevet at blive behandlet dårligt pga sit udseeende. Han skrev bl.a. hvordan han er blevet holdt udenfor til fester, haft svært ved at finde job og har modtaget talrige spydige kommentarer.
Statusopdateringen blev delt vidt og bredt. Tre dage efter udgivelsen havnede Jacob i den røde sofa i Go' Morgen Danmark til en snak om, hvordan vi mennesker hurtigt dømmer hinanden på udseendet. Tv- interviewet resulterede i en masse støttende kommentarer og tilkendegivelser, som skabte grobund for foredraget Grim, Dum og Kedelig.
- Det er ikke kontroversielt at sige, at udseende betyder noget. Det ved vi alle sammen. Men det er kontroversielt at sige hvor meget det betyder og at det har haft konsekvenser for en. Egentlig synes jeg blot det er en værdi i sig selv at kunne sige, hvordan man har det. Det skulle alle gøre. Altså hvordan man virkelig har det, afslutter han.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer