33-årige Jonathan Kvium er gallerist i Odense på hans eget galleri, Albert Contemporary. Han interesserer sig for tre ting. Sin familie, kunst og gastronomi. Og for at kompensere for al den mad, går han også til crossfit.
Han har boet i Odense i 9 år og har stiftet familie med sin kone, der også sørger for, at han får god mad derhjemme. Kunsten bruger han dagligt sin tid på i sit galleri i Brandts Passage og når sulten melder sig, er han god til at udnytte Odenses mange muligheder for at fylde maven.
Og så har han én opfordring: Støt restauranterne, de er vigtige for byens sjæl.
Har du altid været vild med mad, eller er det noget, der er kommet gennem tiden?
- Jeg tror det er arveligt – social arv om man vil. Jeg er vokset op i en familie, som altid har prioriteret restaurantbesøg, selvom midlerne ikke var til det. Sådan har jeg det også selv – jeg har ikke et problem med at bruge tusindvis af kroner på alt fra take-away til dyre michelinrestauranter – modsat bruger jeg egentlig aldrig penge på materielle ting til mig selv. Børnene mangler ikke noget, men jeg har ikke et behov for andet end min kunstsamling & gastronomiske oplevelser.
Læs også: Jonathan Kvium giver nye kunstnere mulighed for at bryde igennem
Hvad er det ved gastronomi helt generelt, som gør noget ved dig?
- Det er oplevelsen, indlevelsen og overraskelsen. Ligesom jeg nyder at dykke ind i kunstneres univers, så elsker jeg at mærke kokkenes passion for deres håndværk. Kærligheden de lægger i deres mad, finessen og deres tidstypiske nysgerrige lyster for gastronomisk innovation; en opdagelsesrejse jeg glædeligt tager del i.
Hvad er det ved den gastronomiske scene i Odense, der gør dig så vild med den?
- Som resten af Odense, så er det for en eksilkøbenhavner temmelig uberørt. Jeg har boet her i små 9 år, hvor jeg har set madscenen begynde at vokse. Der er altid nogle gamle favoritter, som ingen steder går, læs: Gertruds, Goma etc., men dét at de fynske og udefrakommende kokke vender til- og tilbage til Odense, det er en kæmpe vigtighed for byen som helhed. Sikke fremmarch der har været. Det er gået fra clubsandwich og nachos caféerne til ARO, Lalou, HOS og VÅR, som har skabt en særdeles relevant oplevelse for mig. Jeg ville ønske jeg kunne stoppe med at bestille take-away hele tiden, så jeg kunne besøge dem mere. Jeg værdsætter bare også en durum fra Twister eller diverse egnsretter fra andre steder. Dog er der et ret sølle udvalg i Odense, men det kommer! (Og så får jeg økonomiske udfordringer).
Er du altid den første, der besøger et nyt sted, eller venter du fx til der er kommet nogle reaktioner fra andre først?
- Jeg HADER at vide ting på forhånd. Om det er rejser eller restaurantbesøg, så kigger jeg ALDRIG på menuen eller fx lonely planet før jeg selv er der. Jeg vil overraskes, forføres og have den fulde oplevelse. Jeg elsker at tage den opdagelsesrejsendes hat på og bare nyde. Jeg værdsætter en gennemgang af retterne, men det er dér at tjenerne virkelig kommer til kort, hvis de altså overgør det. Jeg kan slet ikke døje når det bliver for meget og man nærmest for proppet prædefinerede smage i halsen – derudover, som en klog mand engang sagde (Freud) ”Sometimes a cigar is just a cigar” – kald nu lortet en kylling, frem for Galisisk biodynamisk hønsefugl – håndaet og fodret med økologisk bio-te – opfostret under toner fra Mozart – for en blød sjæl.
Læs også: Jonathan Kviums første år i Odense: Det er gået over alt forventning
Hvor tager du typisk hen, når du skal spise ude, med nogle som ikke har været på restaurant i Odense? – Hvorfor?
- Jeg ELSKER Lalou. To kokke som har hver deres tilgang til mad. Du ved ikke, hvad du får serveret – de laver, hvad de har lyst til. Det kommer til at være mit stamsted, men ungerne vil hellere andre steder hen. Når de er gamle nok til at lade mig bestemme, så kommer jeg til at frekventere Lalou alt for meget.
Har du en top-3 over restauranter/caféer/barer du synes er bedst i byen?
- Lalous nichekøkken, Gomas evigt høje standard og gode smage og VISIT (selvom jeg stadigvæk lider lidt under en aften, hvor Rasmus introducerede mig til god tequilla og hans lidt for gode cocktails, han havde skabt til en konkurrence).
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer