Da Olav var barn, troede han, at han kun kunne være sammen med autister. I dag rejser han land og rige rundt som komiker, hvor han gør grin med sig selv, sin diagnose og andre tanker fra en autistisk krøllet hjerne. På lørdag kan du opleve ham i Odense.
Bag mikrofonstativet står en mand. Han er autist. I hånden holder han en kasket. ”Stativ, autist, kasket”. Sådan lyder navnet på mandens landsdækkende comedyshow, som du kan opleve på Magasinet i Odense nu på lørdag. Manden hedder Olav Dybro Lundsgaard. Han er komiker og autist. Autisme er en udviklingsforstyrrelse, som rammer omkring 1 % af Danmarks befolkning. Olav er en del af statistikken. Som barn så han diagnosen som en nedværdigende skamplet. I dag bruger han sin autisme som brændstof i sine comedyshows, han optræder med over hele landet.
Udover at de mange shows har sat lattermusklerne i gang i samtlige byer, så modtager Olav rørende tilbagemeldinger fra andre autister og pårørende fra hele landet.
Redder liv med krøllet hjerne
”Du har reddet mit liv”, sagde en autist til Olav, mens en mor til et barn med autisme skrev beskeden
”Tak fordi du laver det. Jeg har selv en søn, der er autist. Det er hårdt. Men jeg holder af ham. Derfor hjælper det mig, at du også snakker om det”.
Dette er blot to ud af mange reaktioner, som 29- årige Olav modtager, når han træder ned af comedyscenen.
Med humor, komiske anekdoter og sjove historier giver han et indblik i, hvordan det er at leve med en hjerne, der fungerer anderledes gennemsnittet.
Pga sin autisme kan Olav fx godt komme til at tale, før han tænker. Denne egenskab kan give nogle akavede øjeblikke, hvilket han fortæller om i sit tidligere onemanshow ”Kun et menneske”.
-Jeg arbejdede engang et sted, hvor personalet skulle spørge om studiekort. En dag kom en ældre dame ind i caféen. Efter at jeg spurgte hende om studiekort, som jeg jo skulle, spurgte hun, om det virkelig kunne passe, at hun så så ung ud. Herefter svarede jeg nej, hvilket jo var uheldigt.
Episoden han fortæller om i showet er opdigtet. Men det kunne sagtens have fundet sted, forsikrer han. Olav er en af de få, hvis ikke den eneste komiker i landet, der bruger autisme som et omdrejningspunkt for sine shows.
-For mig er comedy en slags terapi. Hvis der kommer en god joke ud af de trælse ting, jeg har oplevet, så kommer der noget godt ud af det. Jeg kan bedre forholde mig til de negative ting, hvis jeg har gjort grin med dem på scenen, lyder det fra Olav, der af gode grunde ikke vil afsløre jokes fra det show, du kan opleve på lørdag i Odense. Men i showet ”Kun ét menneske” sammenligner Olav autisme med folkekirken.
Autisme og folkekirken er begge to ting, som folk har det svært med. For det første koster det mange skattekroner at få os til at fungere bare lidt. For det andet så er der max to personer, der gider at omgås os én gang om ugen. For det tredje vil en del have os afskaffet.
Olav sætter tingene på spidsen, når han går på comedyscenen. Men han fortæller dog, at han i mange år har været plaget af ensomhed, fordi samfundet er fyldt med fordomme om autister.
Gør hvad du har lyst til
Lidt spasser, ret akavet, mærkelig og en smule nedern. Med disse ord beskriver Olav det syn, han oplevede, at folk havde på autisme, da han var barn tilbage i 90’erne. Han husker tydeligt, at han som barn gradvist fandt ud af, at han var anderledes end de andre børn og unge.
- I gymnastik husker jeg fx hvordan de andre børn var enormt gode til at gå videre til de forskellige øvelser, hvor jeg ikke forstod, hvad det var, at man skulle. Det var dekraderende for mig at finde ud af, at jeg er autist, fordi jeg følte mig mindre værd end andre, lyder det fra Olav, der fortæller, at han igennem hele sin skoletid har gået i en specialklasse sammen med andre autister.
Selvom det var en faglig fornuftig beslutning med specialklassen, så blev jeg indirekte opdraget til, at jeg ikke kunne fungere sammen med folk, der ikke har autisme. Dette indtryk havde jeg, indtil jeg fandt min egen vej igennem livet.
Og vejen blev comedy. Det lå allerede i kortene, da Olav var lille. I børnehaven holdte han af at optræde med klovnenumre, mens han i fritidsordningen var ekspert i at fortælle vitser. I oktober 2013 valgte han for første gang at stille sig op på en scene i Studenterhuset Odense, hvor der var Open Mic for nye comedytalenter.
-Allerede efter 50 sekunder fik jeg en kæmpe applaus fra publikum. Lige dér var jeg klar over, at oplevelsen på scenen kun var begyndelsen, forklarer Olav.
Sidenhen har Olav indtaget et hav af danske comedyscener samt turneret land og rige rundt som komiker. I starten var autismen ikke en del af Olavs optrædener, idet han følte, at autismen havde fyldt nok i barndommen. Men hurtigt blev autismen Olavs brændstof i comedyuniverset, fordi det simpelthen virkede på scenen. Udover at Olav afmystificerer autismen som komiker, så oplever han også, at han binder folk sammen med sin humor. Med publikums højlydte grin og små-fnisen bygger han bro mellem folk i salen.
-Folk kan spejle sig i det og tænke gud det har jeg også gjort. Det er det, comedy kan. Det kan binde folk sammen. Og til sidst opdager man, at der ikke er så langt fra autister til mennesker uden en autismediagnose, lyder det fra Olav, der slutter snakken af med en række gode råd, som alle mennesker kan bruge.
-Gør hvad du har lyst til. Stå ved, at det er det rigtige. Vær dig selv.
Med disse ord glæder han sig til at byde dig velkommen til showet . ”Stativ, autist, kasket”, som du kan opleve på Magasinet på lørdag klokken 19.30 i Odense. Et show hvor han udnytter sin krøllede, autistiske hjernes profit med bider og jokes om sig selv, sin diagnose, politik, samfund, sport og meget mere. Find billetterne her
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer