Det er en af de sidste varme dage i år, og jeg er tonset ned til Analog Kaffebar på min cykel for at mødes med kokken Malte Bjerring. Du kender ham måske fra TV-programmet ’Hell’s Kitchen’, men der er også en god sandsynlighed for, at du har mødt ham andre steder. Han var eksempelvis med til at starte Værdsat-konceptet op, har lavet flere ting med Benjamin Mosskov, der i dag driver Værdsat-restauranterne og lige nu hjælper han til nede på Café Deilig ved H.C. Andersens hus og har tidligere vundet Schiøtz Prisen i 2018 hos Restaurant Fynboen.
Men vi skal mødes for at tale om noget andet end hans CV. Vi skal tale om noget nyt.
Han har nemlig startet sin egen ’private dining’-virksomhed, ByBjerring. Her kommer han til at tilbyde mad i gourmetklassen, lavet hjemme hos dig selv. Så hvis du mangler en helt unik aften til din madklub, eller vil du bare gerne treate din familie, så kan du booke Malte til at komme og lave mad i dit hjem, hvorfra han så kokkererer og serverer 10-, 13- og 17 retter pr. person til en rimelig skarp pris, produktet taget in mente.
Men det bliver ikke bare helt normalt mad, som hvis man var taget på restaurant eller havde bestilt take-away. Malte har en helt klar vision om at gøre sin forretning og indholdet heraf så bæredygtigt som muligt. Så bæredygtigt, at han faktisk sætter flere hæmsko for sig selv i forhold til, hvor nemt han ellers ville kunne gøre det. Men den lette vej er her slet ikke den rigtige vej.
- Idéen er, at jeg skal lave så bæredygtige retter som muligt. Det skal jeg blandt andet gøre ved at sørge for, at alle råvarer så vidt muligt produceres lokalt, at de er produceret under ordentlige forhold, at det er regenerativt og ikke-sprøjtet samt at jeg undgår så meget madspild som muligt. Selvfølgelig kan jeg ikke servere en fisk, der har fået for meget, men så har jeg lavet en aftale med en virksomhed, om at det spild jeg skulle kreere efter en aften sendes til dem og laves om til biogas, fortæller Malte Bjerring til otwn.
Det er altså ikke bare mad med tanke, det er mad med omtanke. Malte har brugt meget tid på at researche og teste sit koncept og udvikle de retter, han kommer til at tilbyde, for at det hele kommer til at gå op i en højere enhed.
Det produkt, som Malte Bjerring tilbyder hos ByBjerring er en masse lækre retter, der hører under gourmetklassen, som også koster en smule, men ikke nær så meget, som hvad Malte kunne tage for det. Han er klar over, at han køber dyre råvarer, men han ønsker ikke at sætte avancen alt for højt, så folk ikke har råd til hans ydelser.
- Det bliver high-end mad og oplevelser, som man får hos ByBjerring. Men det bliver ikke kobekød fra Japan eller foie gras fra Frankrig. Det bliver med fisk fanget på en human måde i Danmark, det bliver med kaviar fra den eneste kaviarproducent i Danmark, det bliver med regenerative grøntsager fra en lokal landmand, der kan sikre mig lige præcis det antal, jeg skal bruge og uden alt muligt plastik og emballage, forklarer Malte.
Udover det bæredygtige aspekt, så er der et ekstra twist på Maltes koncept. Han kommer nemlig også til at fortælle en hel masse om maden. Både hvad der ligger på tallerkenen, men også hvor det kommer fra og hvorfor det er vigtigt at gå en mere bæredygtig vej, når det kommer til hvad for noget mad, man vælger at lave, købe og spise.
- Det er et højaktuelt emne, som kræver rigtig meget kommunikation og tilvænning, og der går jeg gerne ind og giver det et skud. Jeg kommer til at fortælle om mange af de klima- og miljøproblematikker, for det er nu, vi skal ud at ændre vores vaner. Og hvis jeg kan være en del af grunden til, at folk efterfølgende går ud og køber mad, med ekstra omtanke omkring hvor det kommer fra, og hvad for et spor det efterlader, så er jeg tilfreds. Så har jeg både givet dem en helt unik og eksklusiv oplevelse og gjort dem lidt klogere på området og skabt en dialog, som man kan tage videre omkring bordet, når jeg ikke er i nærheden, siger Malte til otwn.dk.
Allerede nu går bookingerne ind i næste år, og mens Malte går og drømmer om at kunne gå fuldtid på projektet i det nye år og udvikle det til en gennemgående bæredygtig forretning med et produktionskøkken og el-varebil, kan man støtte op om hans koncept og forretning og få en eksklusiv oplevelse.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer