Der er mange følelser, tanker og oplevelser forbundet med det at blive mor, som kan være svære at tale åbent om. Emner som identitet, skam, tabuer, kønsroller, parforholdsproblematikker, depression og moderskabsidealer er noget, der for mange kvinder fylder i tiden som ny mor. Malene Buhl Eriksen oplevede selv, hvordan alle følelserne kom buldrende som et godstog, da hun blev mor for første gang.
- Jeg oplevede at føle mig alene i de her udfordringer og svære følelser, der var forbundet med at blive mor. Jeg tænkte ”det er nok kun mig, der har det sådan her. Jeg skal nok bare tage mig sammen”. Jeg manglede nogen, som jeg kunne spejle mig i, da følelser som utilstrækkelighed og ensomhed dukkede op i mig. Jeg rakte ikke ud til nogen, da jeg stod som førstegangsmor, og jeg havde måske heller ikke energien til det. Så det var først efter min barsel, at jeg fik ro og plads til at mærke, hvordan det havde påvirket mig at blive mor, fortæller hun.
Malene er uddannet psykolog fra Syddansk Universitet, og har specialiseret sig indenfor graviditet, fødsel og moderskab. I 2019 skrev hun kandidatspeciale om ensomhed blandt førstegangsmødre på barsel – et emne, som hun personligt har haft tæt inde på livet som mor til 2 drenge.
- Den faglige interesse for moderskabspsykologi kom af sig selv, da jeg blev mor for første gang under min uddannelse. Oven i det, så kom Corona epidemien og nedlukningen midt i min barsel med min anden søn. Det var her, at jeg fik ideen til at skabe et univers, hvor jeg kunne dele ud af mine tanker om moderskab. Jeg ville gerne skabe et fællesskab, hvor det var muligt at tale om alt det tabubelagte i moderskabet, så jeg startede MamaCircle på Instagram, fordi jeg følte mig et behov for at spejle mig i andre, fortæller Malene.
Malene startede MamaCircle som et Instagram univers, der skulle være med til at nedbryde tabuer og urealistiske idealer om at være mor. Inspireret af egne erfaringer og den forskning, som hun foretog under sit kandidatspeciale, delte hun sine tanker om svære emner og temaer, der kan være forbundet med skam. Hurtigt oplevede Malene en stærk interesse, og flere og flere mødre blev en del af universet, hvor de også delte ud af deres egne oplevelser og erfaringer.
- Jeg skabte MamaCircle for at gøre op med de urealistiske idealer om moderskabet. Vi snakker ikke nok om alle de udfordringer og bekymringer, der kan være forbundet med at være mor. Der er høje forventninger til, at vi skal være så lykkelige, når vi får børn, og at det hele kun skal være positivt. Jeg vil gerne normalisere, at der er meget i moderskabet, der ikke er perfekt og at det er normalt, at det er en stor omvæltning, som også kan være svær, forklarer hun.
Det var aldrig planen, at MamaCircle skulle være andet end et kærligt og inspirerende Instagram univers, men den stigende interesse blev startskuddet til, at Malene i 2020 valgte at blive selvstændig psykolog med MamaCircle som omdrejningspunkt.
I dag tilbyder Malene samtaler og skræddersyede terapiforløb til gravide og mødre. Det foregår som individuelle terapisamtaler i hendes praksis på Vesterbro, men der er også mulighed for onlineforløb eller samtaler i eget hjem. Man kan måske hurtigt tænke ”jeg har ikke en fødselsdepression, er det overhovedet noget for mig?”, men hos Malene er der plads og rum til alle de problemstillinger, der kan dukke op som gravid eller mor. Det kan være problemstillinger som angst for at miste sin baby, kønsskuffelse, udfordringer i parforholdet, at sætte grænser, egenomsorg eller ensomhed i forældreskabet.
- Når du booker en samtale ved mig, så finder vi først og fremmest i fællesskab ud af, hvad du ønsker at få ud af dit forløb, og hvilke problemstillinger, du ønsker hjælp til. En stor del af mit fokus i terapien er på de tanke- og handlemønstre, der er med til at skabe udfordringer i hverdagen. For de fleste af mine klienter er det et spørgsmål om at indarbejde mere selvkærlige tanker, som kan erstatte de ofte ekstremt selvkritiske tanker, mange mødre har. Min faglige og personlige erfaring er, at vi kan klare meget mere, når vi møder os selv med medfølelse, forklarer Malene.
Visionen for MamaCircle er at støtte og hjælpe kvinder i moderskabet. Formålet er at inspirere kvinder til at tænke ud af boksen i forhold til, hvad en god mor er og kan. Den indre kritiker skal lægges ned, og der skal være højere til loftet i forældreskabet.
Malene oplever en større og større interesse fra kvinder i Odense og omegn, der oftere end før henvender sig og booker en samtale. Hun fortæller, at det i nogen grad hænger sammen med, at det samfundsmæssigt bliver mere legitimt at tale om de udfordringer, som kan opleves i forældreskabet. Det kan give mere ro, overskud og glæde i rollen som mor, at det uperfekte bliver mere normaliseret.
- Vi skal som samfund passe bedre på mødre. Og det er det, jeg selv har et ønske om at bidrage til. Jeg har selv været i mange lignende situationer i mit eget moderskab, og dét – sammen med min faglighed – gør mig i stand til på en meget nærværende måde at mærke mine klienter og de problemstillinger, som de kommer med. Jeg kan give dem nogle konkrete redskaber til at tackle livet som mor eller de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med graviditet, fortæller hun.
Malene afholder også workshops og foredrag, hvor hun fortæller mere om de problemstillinger, klienter kommer med og de ting, hun tilbyder gennem MamaCircle.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer