Blå Kors har skabt en forening ved navn TUBA, hvor man kan komme i psykolog- og terapeutforløb, hvis du har haft en barndom, hvor dine forældre har haft et misbrug af stoffer og alkohol. Det er langt fra alle, der kan styre indtaget og følgerne heraf, når man tager stoffer eller drikker alkohol, og hvis det pludselig bliver en del af hverdagen, at ens forældre er påvirket, påvirker det også en selv på forskellige måder.
Derfor kan det være både nødvendigt og rart at få taget hånd om nogle af de problemer og følger af sådan en opvækst og barndom. Derfor kan man komme i et forløb i foreningen TUBA, der findes i flere byer rundt om i landet.
Når man er færdig med sit forløb og kommer ud på den anden side, oplever mange at savne et fælleskab, hvor man føler sig set og forstået. Derfor har man valgt at stifte datterforeningen Tubanu, hvor tidligere TUBA-medlemmer og andre med samme opvækst kan blive medlem.
- Man kan både bruge os under og efter et forløb hos TUBA, men det kan også ske, at der er ventetid på et forløb hos TUBA. Her kan man, mens man venter, melde sig ind i Tubanu, for at få et fællesskab og et safe space at være i, sammen med andre, som har nogle af de samme ting med i rygsækken som en selv, fortæller Amalie Salbøg, som er frivilligkoordinator og en af de hovedansvarlige i Tubanus Odense-afdeling, til otwn.
Amalie er selv vokset op med en alkoholiseret far og har selv haft stor gavn af hende forløb i TUBA og efterfølgende deltagelse i Tubanu. Til dagligt studerer hun psykologi på SDU i Odense og arbejder også i Dansk Psykologiforening, fordi hun gerne vil hjælpe andre, der har problemer og været udsat for noget af det samme, som hun har oplevet.
- I TUBA er det uddannede terapeuter, som fører en igennem individuel- og/eller gruppeterapi. TUBA er et terapeutisk rum med fokus på opvækst og traumer. Tubanu bæres af frivillige ildsjæle, der gerne vil være med til at skabe et trygt rum for unge, der kommer fra misbrugsfamilier. Det eneste kriterium for at være med er, at kommer fra en baggrund, hvor alkohol og stoffer har fyldt for meget, siger hun.
Det koster 150 kr. om året at være med i Tubanu - til gengæld får man noget for pengene. Der er først og fremmest månedlige meet-ups i Tubanus faste lokaler, hvor man kan få nye bekendtskaber, drikke en kop kaffe og spille brætspil. Det er særligt her, at man mærker fællesskabet blomstre. Derudover afholdes der mindst én gang om måneden andre events. Det kan eksempelvis være en tur i biografen, et foredrag, padel tennis eller noget helt fjerde.
- Jeg synes, vi skaber en samhørighed blandt vores medlemmer. Med rygsække som vores, kan det være svært at finde et sted, hvor man passer ind. Hos os er det lige meget, hvem man er og hvad man har været udsat for. Vi er ikke en forening, hvor vi sidder i rundkreds og skal hive op i vores traumer og uretfærdige opvækst – det har vi TUBA til. Alligevel, kan det at være sammen med andre, der kommer med samme baggrund, være både hjælpsomt og utrolig givende. Nogle gange er det nok bare at vide, at sidemanden også har sit at bakse med, for så ved man, at man ikke er alene, forklarer Amalie Salbøg til otwm.dk.
Der er i øjeblikket ca. 30 medlemmer. Der er altid plads til flere, men for os handler det mest af alt om at gøre en forskel for dem, der har lyst til og måske også har brug for at være en del af vores fællesskab!
Det er muligt at støtte Tubanu og deres arbejde som støttemedlem for 100 kr. om året. Pengene går ubeskåret til aktiviteter i foreningen.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer