fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Jesper smider farve på et toilet for at bryde fordomme

Del artikel:

Jesper Juhl aka. Hr. Værk kaster med farve i Odense for at skabe liv de steder, hvor byen er for stille og kedelig. Han brænder nemlig for at vise Odense, at graffiti ikke er det samme som hærværk.

Han har farvelagt festivaler som Tinderbox, Fællestival, Heartland og H.C. Andersen festival. Med sine spraydåser har kunstneren Jesper Juhl aka. Hr. værk tryllet en jungle frem på den gamle Arnold Busck boghandel, da den kort sagt manglede noget kulør. Fordi Jesper syntes, at Provstegaardskolen i Bolbro lignede et levn fra Østberlin, malede han en blå storby på væggen.

Senest har han smidt en farvebombe på Teater Momentums toiletter, hvor loftet er blevet malet sølv, mens væggene er blevet beklædt med farvestrålende trekanter og firkanter.  

- Et toilet er jo ikke ligefrem den mest ophidsende oplevelse at besøge. Det er faktisk super kedeligt, lyder det fra Jesper, der fortæller, at der ikke skal stå særlig meget gråt i nærheden af ham, før at det får en farve. Det er ikke det første toilet Jesper giver en kulørt overhaling. Han har tidligere lavet et farvestrålende Olsen Banden-tema på Restaurant Værdsat i Kongensgade.

Jesper oplever dog, at det kan være svært at være graffitimaler i Odense, hvilket han fortæller om i nedstående video.

Fandt kærlighed i det fremmed

Hr. Værk aka. Jesper startede med at male, da han var teenager. Han fandt kærligheden til farver og mønstre, da han følte sig fremmed i sin egen barndomsby.

-Jeg er opvokset i den lille provinsby Tommerup, som på dette tidspunkt var fyldt med kriminalitet og hurtige biler. Det kunne jeg slet ikke se mig selv i. Derfor havde jeg brug for noget, som jeg kunne udtrykke mig igennem – noget som var mit, fortæller han.

Det der startede med farvestrålende mønstre på et lærred blev til store kunstværker. Og nu er det ikke kun vægge og lærreder, som den 32- årige kunstner kaster sine farvestrålende mønstre efter. Hr. Værk har dekoreret alt fra cykler til instrumenter. Fælles for kunsten er, at der er knald på farverne.

- Folk er meget optaget af, at man ikke må skille sig ud. Når det kommer til farver, så skal det altid passe ind i et farvehjul. Jeg elsker neon og pangfarver. Jo flere jo bedre, fortæller Jesper, der fortæller, at farverne har hjulpet ham de dage, hvor han har haft det skidt.

Et helle med fordomme

Lever man af at skabe ting med sine hænder, skete der for nogle år siden det, der ikke måtte ske. Jesper brækkede armen. En ulykke, der efterlod ham i et smertehelvede, da knoglen groede forkert sammen.

Smerter, der gjorde det svært for ham at vente tilbage til et almindeligt fuldtidsjob. Han måtte droppe at lave mange af sine små kunstværker. Men i stedet for at smide spraydåserne væk, gik han i gang med at eksperimentere. De mange eksperimenter har resulteret i, at han i dag maler i en stilart, hvor han farvelægger større flader.

- Jeg kunne simpelthen ikke sidde stille. Jeg har ventet i fire år på at få bevilget et fleksjob. Mens jeg ventede har det at male været mit helle og fristed, fortæller Jesper.

Selvom det kræver mange pauser, kan Jesper ikke lade være med at farvelægge byen. Med sine pangfarver har Jesper nemlig en helt særlig mission.  

- Det handler om at give folk en forståelse for, at det er okay det, vi laver. Bare fordi det er en spraydåse, så er det ikke ulovligt. Fordi en kniv kan bruges til at stikke en ned med, så er det ikke ulovligt at bruge den i et køkken, lyder det fra Jesper, der fortæller, at han ofte oplever, at børn op til 10 år tror, at det er ulovligt, at han maler med spraydåser på vægge.

Mission pangfarve

Jesper maler kun de steder, hvor han har fået lov eller også sætter han noget op i Odense, som han kan male på. Udover at bryde fordomme omkring graffiti, vil Jesper arbejde for, at byen får flere flader, hvor unge graffitikunstnere kan slå sig løs. Selv har han været med til at lave graffitiworkshops for børn og unge i Odense.

- Det handler om, at vi skal skabe kultur her i Odense, så de kreative sjæle ikke flygter fra byen, fortæller Jesper, der bl.a. vil bruge sin pædagoguddannelse til at udbrede graffitikunst og undergrundskultur i Odense.

Sammen med en flok kunstnere har han skabt kunstnerkollektivet Tung Menu, der spreder farve og kunst udover byen. Udover at du kommer til at se kunstnerflokkens værker i Odenses gader og stræder, så er de lige nu i fuld gang med at planlægge dekorationen af Fællestival, som er en festival 5 km fra Stenstrup på Sydfyn arrangeret af kunstnere, musikere, cirkusartister mm.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Han spiller for publikum i hele verden og holder H.C. Andersens eventyr i live. Torben Iversen er nutidens Hans Christian Andersen, hvilket han føler sig meget privilegeret over.
 | 
Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense uddanner dygtige ballet- og moderne dansere og sender flere af dem ud videre til det Kongelige Teater i København og andre udenlandske skoler. Én af dem er Lærke Lund Thestrup.
 | 
Der er tikket et stort tocifret millionbeløb ind på kontoen hos Odense Teater, der drømmer om at igangsætte en stor modernisering af det gamle, historiske teater.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.