Siden Line Nijenkamp åbnede Galleri Nijenkamp som 22-årig i 2013, har der været fart på, og hun har i dag et samarbejde med en lille gruppe af nøje udvalgte kunstnere som Sussi Trampedach, Dante Galic, Mikael Takacs og Birgitte Christens. Blandt andet er Galleri Nijenkamp de eneste i verden, der udstiller for Sussi Trampedach og Dante Galic.
Hun har altid haft interesse for fotokunst og malerier, og hun har altid været meget selvstændig. Derfor var det oplagt at starte sit eget galleri. Selvom hun ikke selv har begivet sig ud i at male, har hun altid haft sans for æstetik og flot kunst.
- Jeg har altid haft interesse i fotokunst og æstetiske flotte værker, og efterfølgende er billedkunst og skulpturer blevet mere og mere interessant, da jeg i en tidlig alder forstod, at kunst ikke bare er noget flot, men også er et udtryk for noget mere. I nogle tilfælde en stemme, som bliver hørt, siger Line til otwn.
Og det må siges at have givet pote, nu hvor galleriet har eksisteret i hele 10 år.
- Det har altid ligget lidt i kortene, at jeg skulle gå min egen vej, da min forældre begge har drevet virksomhed i hele min ungdom. Derfor var det også min far, der i sin tid investerede i ejendommen, som jeg startede ud i, da jeg som 22-årig ikke selv havde råd til 1000 kvadratmeters lokaler til at vise kunst i. Så jeg fik en god start på tilværelsen og et godt skub i ryggen for at komme i gang med mit galleriprojekt. Desværre døde han ret pludseligt kort inden åbningen. Så min mor overtog bygningen og fortsatte den aftale, jeg havde lavet med min far, fortæller Line Nijenkamp og fortsætter:
- Det har aldrig været ”farligt” og ukendt territorie for mig, og så er jeg generelt meget risikovillig. Så modet har aldrig fejlet noget, som nok også er en stor del af min succes i dag. Jeg har haft dyre lærepenge, og fået nogle over ”nallerne”, men det skal alle iværksættere og selvstændige vel opleve, ellers lærer man ingenting.
Efter de to år, besluttede Line sig for at fokusere mere på sin uddannelse, hvorfor hun lukkede galleriet i halvandet år for at færdiggøre sin bachelor. Men interessen for kunst holdt ved.
- Når først man ved, hvor meget den her branche kan, er det svært at stoppe igen. Så da Sussi Trampedach en dag ringede mig op ud af det blå og stillede mig det ultimatum, at enten startede jeg galleriet op igen, hvor hun kunne udstille sine værker, eller også stoppede hun helt med at male, så var der jo kun en ting at gøre, siger Line med et smil.
Så hun besøgte Sussi, drak et par flasker vin og tog beslutningen om at starte galleriet op igen. Herefter er Sussi blevet en drivende kraft bag meget af kunsten, der pryder i lokalerne, og galleriet er som sagt det eneste, hun udstiller i.
Så nu ligger galleriet på Bredbjergvej i Odense M, hvor hun selv har investeret i lokalerne, efter at have sparet 10.000 kr. sammen under studierne og samtidig solgte sin lille Citroën C1. Galleri Nijenkamp 2.0 var en realitet.
Line er altid på udkig efter nye kunstnere. Det er en lang og næsten besværlig proces, fordi det er så svært at vurdere noget, der er så subjektivt fra person til person. Derfor udstiller galleriet en særlig udvalgt håndfuld af kunstnere, som der så løbende skiftes ud imellem.
- Jeg spottede eksempelvis Dante Galic på Instagram, efter en tæt samarbejdspartner pegede mig i hans retning. Jeg fulgte ham så på Instagram, hvorefter Dante ringede mig op og inviterede mig til Berlin, hvor han boede og malede. Efter besøget i hans atelier, lovede jeg ham en plads hos Galleri Nijenkamp, hvis han blev clean. Han var nemlig stofmisbruger, da han boede i Tyskland. Men nu er han helt clean, og hans kunst er steget med mere end 60% i pris siden. Så det synes jeg var en ganske fin investering for både mig og ham selv, fortæller hun.
Hun håber samtidig at kunne slå igennem med blandt andet Dante og Sussi i Asien med tiden. Det er dog ikke drømmen, at galleriet skal vokse sig stort og have masser af ansatte. Det er mere lig med søvnløse nætter og hovedpine for Line end liv og glade dage.
- Jeg vil gerne være med så meget som muligt. Jeg vil arbejde tæt med kunstnerne og drive en sund forretning. Men forhåbentlig bliver jeg kun klogere som årene går, så jeg løbende kan udvikle galleriet positivt, afslutter Line Nijenkamp til otwn.dk.
Det er den 31. marts, hvor Galleri Nijenkamp fylder 10 år. Der bliver afholdt en reception for alle, der har lyst til at komme forbi og se galleriet, fra kl. 15-20. Der vil være livemusik fra sangerinden Mirja Gro, snacks fra Restaurant Fynboes indehaver Stefano Foschi og vin fra Rene Grønbæk. Derudover er der en udstilling med Mikael Takacs, som kan opleves.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer