fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Otwn
Journalist på Otwn

Foreningen Blossom støtter kvinder i forskellige former for socialt udsatte positioner med forskellige tiltag.

Der er mange måder at være udsat på. Man kan fx være udsat for vold, hjemløs, have en sygdom, en diagnose, være tilflytter eller flygtning. Lige meget hvad man kommer fra, så har man de samme basale behov som menneske og muligheden for at få det godt, hvis man ikke er i en god situation.

Og det er præcis, hvad foreningen Blossom arbejder for. Støtter kvinder i socialt udsatte positioner.

Fra USA til Danmark

Tine Christensen, stifteren af Blossom og forkvinde i bestyrelsen, boede i USA i 2016, hvor hun sammen med sin mand havde slået sig ned i San Francisco. Her oplevede hun en stor mængde af hjemløse mennesker i gadebilledet, og det gjorde et stort indtryk på hende. Med sin baggrund som socialrådgiver startede hun derfor foreningen Blossom, med et ønske om at støtte socialt udsatte og hjemløse kvinder.

Derfor samlede hun en bunke frivillige og fik sat gang i den nye organisation. Her startede de et projekt, der bestod af pakning og uddeling af stoftasker med bind, tamponer, vatrondeller, vatpinde og lignende til hjemløse kvinder på gaden, for at de kunne håndtere deres menstruation uden forhøjet risiko for sygdom og infektioner.

Hun erfarede, at disse kvinder også længtes efter et fællesskab; et trygt rum for vigtige samtaler. Deraf udsprang idéen til et forløb, hvor kvinderne kunne blive undervist af frivillige i bl.a. yoga. I dag er foreningen kun aktiv herhjemme i Danmark med afdelinger i Aarhus, København og Odense, hvor Stine Vindfeldt Rasmussen har været frontfigur i opstarten af Blossoms Odenseanske gren.

- Jeg har været hele møllen igennem i Blossom, hvor jeg som frivillig oversætter var med til at oversætte foreningens officielle dokumenter til engelsk for at kunne søge flere fonde i udlandet. Da jeg blev færdiguddannet, startede jeg i virksomhedspraktik og stod for rekruttering og onboarding af frivillige, og til mit held fik Blossom bevilget nok midler til at ansætte mig efter praktikken og opfylde et langvarigt ønske om at starte vores aktiviteter op i Odense - nu med mig i front, fortæller Stine Rasmussen til otwn.

Foreningen Blossom er startet op i Odense - otwn
Foto: Blossom

Stine Rasmussen er altså fuldt ud dedikeret til sit nye arbejde, som hun brænder rigtig meget for og allerede er godt sat ind i via sit indgående kendskab til foreningens arbejde. Hun er ansat som projekt - og SoMe medarbejder, hvor hun koordinerer Blossoms projekter på Fyn og har ansvar for foreningens sociale medier og kommunikation.

Projekter der møder kvinder i udsatte positioner, der hvor de er

I kølvandet på flygtningekrisen i 2015 valgte Tine Christensen at starte Blossom op i Danmark i 2018 og tage nogle af de mange erfaringer hun havde gjort sig i USA med sig hjem. Det betyder blandt andet, at hun har taget de forskellige koncepter fra foreningens start med til Danmark og med tiden videreudviklet dem, så de i dag hjælper mange kvinder i udsatte positioner rundt om i landet.

Her er det blandt andet konceptet WeCare – stoftaskerne med menstruations- og hygiejneprodukter, som man ikke nødvendigvis har ordentlig kendskab eller råd til som socialt udsat kvinde – som stadig kører på fuldt blus. Her donerer Blossom WeCare-taskerne til diverse væresteder, herberger og organisationer, som har en relation til de socialt udsatte kvinder, som taskerne er tiltænkt. Dog er WeCare projektet siden de tidlige dage i USA blevet udvidet til ligeledes at tale ind i en større strukturel diskussion omkring menstruationsfattigdom og socialt udsatte kvinders sundhed – blandt andet igennem udbredelse af viden omkring de forhold, som socialt udsatte kvinder i Danmark lever under.

- Dertil kører Blooming Room, som er et 13-ugers forløb, der handler om at støtte kvinder med minoritetsetniske baggrund ved at invitere dem ind i et trygt og lærerigt fælleskab. Tanken er at skabe et trygt rum og bygge bro mellem kulturer samt individet og samfundet. Det gør vi ved at rekruttere dygtige frivillige, som underviser kvinderne på holdet i yoga, samtalecafé, kreative aktiviteter og oplysning om samfundet og helt normale hverdagsting. Vi ønsker at medvirke til en udvikling i kvinderne, som giver dem mere mod på at tage del i samfundet og en større tro på deres egen handlingsevne. Vi laver en trivselsmåling ved begyndelsen og slutningen af forløbet, og ser heldigvis en øgning i kvindernes trivsel efter, at de har deltaget i Blooming Room-forløbet, fortæller Stine Rasmussen.

Som noget helt nyt, kommer foreningen til at køre et projekt, der hedder ”Min Blossom Familie”. Her vil frivillige familier med en stærk tilknytning til lokalmiljøet og deltagerfamilier med minoritetsetnisk baggrund, mødes et fastlagt antal gange og i fællesskab planlægge nogle aktiviteter for alle familierne. Det kan blandt andet være samtaler over aftensmaden, inspiration til aktiviteter for børnefamilier i lokalområdet og kreative aktiviteter.

- Der kommer også til at være udflugter, så alle får oplevet lidt af de ting, som byen har at byde på for børnefamilier. På den måde kan vi også samle de forskellige familier, der indgår i projektet og skabe et større netværk, der gør, at man kommer mere ud og føler sig som en del af samfundet. Det er også med til at bekæmpe ensomhed blandt børnefamilier med minoritetsetnisk baggrund, forklarer Stine til otwn.dk.

Foreningen Blossom er startet op i Odense - otwn
Foto: Blossom

Stine glæder sig til at få det nye projekt kørt i stilling til efteråret, og hun er glad for, at hun får mulighed for at gøre det i Odense. Hun er nemlig endt i byen på grund af sit studie på SDU og har derefter valgt at blive her.

- Jeg synes der er masser at komme efter i Odense. Og med mit arbejde er det bare fedt, at der generelt er så rigt et foreningsliv. Der er masser af mulighed for sparring og samarbejde på tværs af de forskellige foreninger. Vi er kun en del af løsningen og vil altid gerne samarbejde om at lave de bedst mulige tilbud til målgruppen, lyder det fra Stine Rasmussen.

Hun håber på, at Blossom kun vokser sig større og bliver mere kendt i Odense med tiden, da foreningen kun har været i Odense i otte måneder. Forhåbentlig kommer endnu flere til at lære om Blossom, så endnu flere frivillige melder sig for at hjælpe med at støtte op om den gode sag.

Man kan komme direkte i kontakt med Stine via følgende informationer:

Email: stine@blossom-project.org
Telefon: +45 9393 9065

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
For knap en uge siden stod det nybyggede Teradyne hovedkvarter klar til at huse verdens førende robotvirksomheder Universal Robots og....