fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Filmskole udfordrer biografoplevelsen: Gør en forskel for Fyn og Film

Del artikel:

Champagne, gallatøj og filmsnakke. Det vil du garanteret opleve, hvis du befinder dig på Odense Banegård i morgen. Ved Nordisk Filmbiograf har byens filmskole, 18Frames, nemlig præmiere på deres afgangsfilm.

Hvert andet år udklækker skolen 18 filmtalenter – der i daglig tale bliver kaldt ”Framere”. Filmuddannelsen hører til på Kulturmaskinen i Odense. Her tilrettelægger filmskaberne selv deres egen uddannelse. Dette har resulteret i, at uddannelsen årligt tiltrækker prisvindende filmfolk til byen, som underviser eller medvirker i skolens film.

Skolens mission er at gøre en forskel for de film, du møder i biografen. De sætter Fyn på verdenskortet ved at fortælle de historier, der aldrig bliver fortalt.

Kendte skuespillere, fynsk stemme og et halbal  

”Halbal”, ”Deroute” og ”Det er så yndigt” er navnene på de tre afgangsfilm, som 18Frames præsenterer ved Nordisk Filmbiograf i morgen. Udover at filmene huser kendte skuespillere som Charlotte Fich (bl.a. kendt fra tv-serien Rejseholdet), Henrik Birch (bl.a. kendt fra filmen Klumpfisken) samt Andrea Gadeberg ( aktuel i filmen Retfærdighedens Ryttere), så har 18Frames optaget filmene på Fyn sammen med lokale fynske kræfter.

Det er der en særlig pointe med, fortæller Pernille Hyllegaard, der er manuskriptforfatter samt tidligere forperson for filmuddannelsen.

- Film skal ikke centraliseres til København. Jeg kommer ud af et fynsk filmmiljø og har derfor en anden stemme og nogle andre fortællinger på hjertet end, hvis jeg kom fra Filmskolen i København, siger hun.

På fredag dimitterer hun fra 18Frames med filmene ”Halbal” og ”Det er Så Yndigt”, som hun har skrevet manuskripter til. Her tager filmen ”Halbal” udgangspunkt i et halbal i Otterup.

- Jeg havde nok ikke kunne bidrage til halbalsmiljøet, hvis jeg ikke selv kom fra en mindre by, hvor halbal er en naturlig del af det at være ung, fortæller hun.

I kapløbet om en Oscar

De unikke fynske fortællinger, som skolen skildrer på et filmlærred, er blevet utrolig populære, fortæller Maria og Pernille.

- Filmen ”Ødeland” lavet af Jesper Quistgaard (red. Medejer af det odenseanske filmbureau Instafilm) har 350.000 visninger på YouTube. Men vi har også lavet film, som har vundet samt været indstillet til priser, fortæller producer-studerende Maria Robstad, der er uddannelsens nuværende forperson.

Udover at filmskaberne fra 18Frames flere gange har høstet filmpriser ved byens filmfestivaler ”Guldægget” og OFF- Odense International Filmfestival, så har uddannelsen haft en film med i kapløbet til en Oscarstatuette.

Instruktør Sylvia Le Fanu og producer Sune Wahl fra 18Frames' årgang 3 imponerede nemlig med sin fynske kortfilm ”Abu Adnan”. Filmen handler om lægen Sayid, der flygter fra Syrien til en lille flække på Fyn sammen med sin søn Adnan. Selvom de to har fået opholdstilladelse i Danmark, føler de sig fremmed i landet.

Filmen var med i betragtningen dvs. Shortlisted til en Oscarstatuette. I dag er filmen brugt i danskundervisningen samt er frit tilgængelig på flere filmtjenester.

Ifølge de to framere er der en særlig grund til, at Danmark og verden falder for skolens fynske filmfortællinger. Årsagen er uddannelsen. De studerende laver den nemlig selv, hvilket har resulteret i, at de har prisvindende filmfolk som undervisere.

Undervist af filmmastodonter

18 Frames- uddannelsen er en fynsk pendant til Filmskolen i København, der årligt uddanner et hav af filmtalenter. Men hvor uddannelserne på Filmskolen ligesom de fleste af landets uddannelser er statsfinansieret, er 18Frames en foreningsuddannelse, man selv betaler til.

- Vi driver selv uddannelsen i form af en forening. Vi skaber et filmfællesskab fremfor kun at gå på en filmskole, hvor alt er tilrettelagt på forhånd. Vi laver selv vores uddannelse, siger Pernille.

Og det har sine fordele, fortæller Maria.  

- Vi får lov til at række fingrene ud i branchen. Vi tager selv kontakt til de store filmfolk og finder selv vores undervisere.

Og skolen har fået noget af nogle filmmastodonter til Odense. 18Frames har bl.a. modtaget undervisning fra Lars Von Triers klipper Molly Marlene Stensgaard, der vandt en Robert-pris for klipningen af filmen ”Under Sandet”. De er blevet undervist af manuskriptforfatter Jørgen Kastrup, der har været forfatter/medforfatter på talrige spillefilm samt på tv-serier som "Taxa", "Hotellet", "Nikolaj og Julie", "Forsvar" og "Sommer". De har desuden også fået undervisning af den prisvindende fotograf Nadim Carlsen, der vandt bodilprisen for optagelsen af den danske film Holiday.  

Vi skabere vores band

Daglig samarbejder 18Frames med lokale filmaktører. Udover Odense Filmfestival, PRD samt Tuborg Fondet, samarbejder skolen med den regionale filmfond FilmFyn, der bevilger penge til uddannelsen samt Odense Filmværksted, der låner filmskaberne udstyr.

Ifølge Pernille og Maria er uddannelsen stedet, hvor hver årgang skaber sit eget filmhold med manuskriptforfatter, instruktører, producere, fotografer, klippere og tonemestre. Tidligere har skolen også haft productiondesign-linje, som filmskaberne kunne gå på.

- Det er lidt som at skabe et band, hvor du har en trommeslager, en forsanger, en guitarist mm. Du lærer at spille musik sammen. Man er afhængig af hinanden. Du kan ikke fjerne trommeslageren, fordi så fungerer musikken ikke, fortæller hun.

I morgen sætter skolen et stort punktum med premieren, hvor uddannelsen har udklækket 3 nye filmhold. Pga. covid19-situationen har premieren på de3 afgangsfilm været udskudt et hav af gange. Men i morgen sker det. De 3 film får premiere og 3 filmhold dimitterer.

Billetterne til premieren blev revet væk allerede en time efter, at skolen satte dem til salg. Fra den 28. maj kan du derfor se filmene gratis hos filmmagasinet EKKO fjorten dage frem.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Han spiller for publikum i hele verden og holder H.C. Andersens eventyr i live. Torben Iversen er nutidens Hans Christian Andersen, hvilket han føler sig meget privilegeret over.
 | 
Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense uddanner dygtige ballet- og moderne dansere og sender flere af dem ud videre til det Kongelige Teater i København og andre udenlandske skoler. Én af dem er Lærke Lund Thestrup.
 | 
Der er tikket et stort tocifret millionbeløb ind på kontoen hos Odense Teater, der drømmer om at igangsætte en stor modernisering af det gamle, historiske teater.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.