fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Eva vil bekæmpe angst og ensomhed med nål og tråd: Modtager over en kvart million til kreativt projekt.

Del artikel:

Hun har fået 275.000 kroner fra Region Syddanmark til et kreativt forløb på Kulturmaskinen. Et projekt, hvor håndarbejde og håndværk skal give byens unge venner og livsglæde.

Kender du det, at du føler dig ensom, selvom der er en masse mennesker omkring dig?

Sådan en følelse rammer mange unge, når de flytter til en ny by for at studere. Faktisk føler 12 % af Danmarks unge sig ensomme, viser analysen ”Ensomhed i Danmark”. Denne ensomhed kan bl.a. føre til angst og depression

Det vil Eva Holm lave om på. Bevæbnet med hæklenåle, strikkepinde og ler vil Eva Holm bekæmpe ensomheden blandt Odenses unge. Hun har fået 275.000 kroner fra Region Syddanmark til et kreativt forløb på Kulturmaskinen, hvor hun med håndarbejde og håndværk skal give byens ensomme unge livsglæden tilbage. For ifølge Eva har håndværk og håndarbejde helbredende kræfter.

Til dagligt driver hun Lerværkstedet og Tekstilværkstedet, hvor det kreative forløb skal foregå til september.

Hånd frigiver lykkehormoner

Du tømmer hovedet for tanker for hver maske du strikker eller hvert korssting du broderer. Når du til sidst føler, at dit hoved er tomt, så kan du se, at du i det mindste har lavet noget.

Det er det unge kommer til at opleve under forløbet ”Mental trivsel gennem håndarbejde og håndværk”. Projektet er målrettet byens studerende mellem 18 og 25 år, der oplever mistrivsel i form af ensomhed, angst og depression. På Kulturmaskinens værksteder vil Eva give de unge et mentalt pusterum, hvor de bliver præsenteret for forskellige former for håndværk og håndarbejde. I et fællesskab kommer de til at sy, strikke, hækle, brodere, arbejde med ler mm. Får når du har noget i hænderne, slukker hjernen.

- Når du bruger hænderne, så kan du sgu ikke tænke på så meget andet end det, hænderne laver. Vi er sammen om håndværket. Det betyder, at forløbet forhåbentligt skal ende ud med, at de unge får et kreativt netværk i byen, fortæller Eva

I Odense er Eva håndarbejdets svar på en korsridder. Ifølge hende er håndarbejde såvel som håndværk medicin for hjernen. Og det er ikke noget, hun bare siger. Hun har papir på det. Eva er nemlig uddannet i craft psykologi, som sætter fokus på de sundhedsfremmende effekter håndarbejde og håndværk har på krop og sind.

- Undersøgelser har vist, at når man fordyber sig i håndværk eller håndarbejde, så frigiver hjernen serotonin, melatonin og hele mulitjavsen af lykkehormoner, som gør dig glad i låget. Det er jo også derfor, at man siden fordommenes dage har lavet håndarbejde på psykiatriske hospitaler, siger hun.

Igennem et hav af kulturelle projekter i Odense har Eva har i over ti år hjulpet flere odenseanere med sociale såvel som psykiske problemer ved at give dem en nål og tråd i hånden. Som faglig leder af Tekstil-og Lerværkstedet på Kulturmaskinen giver hun nu 32 unge muligheden for at få et mentalt pusterum i byen via.  forløbet ”Mental trivsel gennem håndarbejde og håndværk”. Det er et helt nyt tilbud, som ikke er set før – hverken på Kulturmaskinen.  

Odenses manglende frirum

Odense er fyldt med aktiviteter til unge, der kan lide at stå på scene, indtage et dansegulv eller dyrke sport. Men byen er mangelfuld, når det kommer til aktiviteter for bestemt gruppe unge, fortæller Eva.  

- Det sjove er, at der igennem de seneste år har der været meget fokus på ensomhed og sensitive unge i medierne. Men i Odense har vi glemt denne gruppe unge. Det laver vi om på nu, lyder det fra Eva, der fortæller, at hun sammen med kollegaen Hanne Overkær fik idéen til forløbet.

På Kulturmaskinen har Eva og Hanne igennem flere år observeret, at mange studerende bruger husets ler- og tekstilværksted som en standby-knap fra studiebøgerne. Under et talentprogram Kulturmaskinen afviklede, fandt de ud af, at de unge også besøgte Kulturmaskinens værksteder, fordi de var ensomme. Efter denne iagttagelse besluttede de sig for at lave forløbet ”Mental trivsel gennem håndarbejde og håndværk”. Et forløb, der skal hjælpe ensomme unge med lettere grad af angst og depression.  Den idé kunne Region Syddanmark godt lide. De gav nemlig Kulturmaskinen 275.000 kroner til projektet.

Ingen karklude eller askebægere

Udover at studerende møder hinanden igennem håndværket og håndarbejdet, så udvider de også deres kreative horisont.

- Der er aldrig nogen i min verden, som skal strikke karklude. Det er det mest dødssyge, man kan gøre. Det slår alt lyst og kreativitet ihjel. Og man bliver altså heller ikke sat til at forme et askebæger i ler. Der er jo ingen, der ryger. Nej vi udfordrer dem håndværksmæssigt – uanset om det er at lære symaskinen at kende eller at prøve kræfter med et nyt håndarbejde, lyder det fra Eva, der fortæller, at alle unge i alderen 18 – 25 år kan deltage i forløbet uanset, om de har tidligere erfaring med håndarbejde eller håndværk.

Og under forløbet må man gerne må have gang i flere kreative projekter på én gang.

- Hos os må man godt have gang i 10 projekter. For hvis jeg bliver ved med at sige, at nu skal  du  lave det her færdig før du må noget andet, så sviner vi din passion til. Vi er ligeglade med, om det bliver færdigt. Det handler om, at de unge trives lige der, hvor de er på værkstedet, afslutter hun.

Har du lyst til at deltage i forløbet eller kender du et ungt menneske, som kunne være interesseret i projektet, så kontakt Eva Holm på evhol@odense.dk.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Han spiller for publikum i hele verden og holder H.C. Andersens eventyr i live. Torben Iversen er nutidens Hans Christian Andersen, hvilket han føler sig meget privilegeret over.
 | 
Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense uddanner dygtige ballet- og moderne dansere og sender flere af dem ud videre til det Kongelige Teater i København og andre udenlandske skoler. Én af dem er Lærke Lund Thestrup.
 | 
Der er tikket et stort tocifret millionbeløb ind på kontoen hos Odense Teater, der drømmer om at igangsætte en stor modernisering af det gamle, historiske teater.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.