fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Otwn
Journalist på Otwn

Eva Holm og resten af Kulturmaskinen har fået bevilliget 2,1 millioner kr. til at udføre et projektforløb over tre år for at give mentalt belastede unge et pusterum.

Flere og flere studier, at flere og flere studerende i dagens Danmark har mentale problemer med enten, angst, stress eller særligt ensomhed. Derfor popper der også flere og flere tilbud op for at hjælpe dem med at få et mentalt pusterum, hvor de kan tænke på noget andet end studierne og deres problemer og bruge tid på noget andet.

I 2022 kørte Kulturmaskinens Eva Holm et pilotprojekt, hvor hun kørte to hold af unge, som en gang i ugen kom forbi tekstil- og lerværkstedet inde på Kulturmaskinen for netop at få den her tiltrængte pause fra læsning og dumme tanker.

- Vi fik et tilskud fra Region Syddanmark til at starte det her pilotprojekt. Rigtig mange ender med at droppe ud af deres uddannelse på grund af de her problemer, som de døjer med til hverdag. Det er jo generelt et problem, at de unge skal gå rundt og have det dårligt, men det resulterer også i et større samfundsproblem med at flere vælger at droppe ud, fordi de ikke længere tror på, at de kan klare sig igennem studiet, fortæller Eva Holm til otwn og fortæller yderligere:

- Coronanedlukningen har ikke ligefrem gjort tingene bedre. Mange flytter jo til Odense for at studere, og i to år er folk kommet og ikke haft muligheden for at få et netværk eller komme rigtigt ud af deres lejlighed. Det problem vil vi gerne være med til at afhjælpe, så flere unge får nogle timer uden at skulle tænke på deres studie, hvor de får brugt hænderne til noget fysisk arbejde på den måde får nogle flere succesoplevelser i hverdagen.

kulturmaskinen otwn
En tidligere deltager fra pilotprojektet på Kulturmaskinen. Foto: Kulturmaskinen

Pilotprojektet var for studerende i alderen 18-25, og det er samme målgruppe, der kommer til at være på holdene de næste 3 år. På de første to hold, var succesen nemlig så stor, og fremmødeprocenten var så høj, at Velux Fonden har valgt at bevillige Kulturmaskinen et beløb på 2,1 millioner kr. for at fortsætte det til og med år 2025.

Pengene kommer blandt andet til at gå til materialer, samt lønninger til Eva og de andre, der skal have holdene som fx gæstelærere, ekskursioner samt eksterne konsulenter, der skal holde øje med, at alt går som det skal. Projektet betyder også, at værkstederne i de timer, hvor projektet overtager dem, så den normale omsætning bliver også påvirket.

- Det kommer også til at være gratis for de unge at deltage, så det er dejligt, at vi har fået så mange penge tildelt projektet. Derudover håber Velux Fonden selvfølgelig også, at de har noget konkret data på, hvordan man kan videreudvikle et forløb som vores og viden om, hvordan man kan gøre det på andre projekter, siger Eva.

Brænder for at gøre en forskel

Mennesker betyder rigtig meget for Eva, og det er derfor, hun glæder sig til at skulle føre det her projekt ud i livet. Samtidig bliver hun selv motiveret af at se, at de unge som kommer i et forløb eller i værkstederne helt generelt får blod på tanden for at lære mere eller får lyst til selv at blive frivillige.

- Vi har nogle fra pilotprojektet, som stadig mødes hernede og hygger sig sammen, mens de arbejder videre på deres projekter og stadig lærer nye ting. Det betyder rigtig meget for mig, at folk får relationer til hinanden, som de kan bruge ud over, når de deltager hernede. Jeg vil bare gerne give de unge nogle redskaber til at få en bedre hverdag, fortæller Eva til otwn.dk.

Hun kunne samtidig godt tænke sig, at der generelt var mere fokus på disse mentale problemer i samfundet og kulturen, og at kulturen eksempelvis kan bruges til at hjælpe de unge, der ikke har den nemmeste hverdag.

Holdene kommer til at foregå én gang om ugen i tre timer således, at man mødes, lærer hinanden at kende, får lidt løbende forplejning og så går man ellers i gang med at lære de forskellige håndværk. Er du i målgruppen som studerende mellem 18-25 år, og har lyst til at være med, så modtager Kulturmaskinen stadig ansøgninger til forløbet og ventelister.

Der er introduktionsmøde den 12. april kl. 17-18:30 og den 17. april kl. 16-17:30 på Kulturmaskinen, hvor man kan høre mere om forløbet, og det er gratis at dukke op - dog må man gerne tilmelde sig på forhånd til Eva.

kulturmaskinen otwn
Foto: Kulturmaskinen

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
For knap en uge siden stod det nybyggede Teradyne hovedkvarter klar til at huse verdens førende robotvirksomheder Universal Robots og....