Godt Integreret. Det er navnet på den øl, der markerer 30-års jubilæet for Edward Szweda, bedre kendt som Eddie, ejer af Midtfyns Bryghus. Øllen er det man kalder en IPL, India Pale Lager, som er en blanding af en dansk pilsner (lager, red.) og en amerikansk West Coast IPA.
Det har været 30 hårde, men gode år for Eddie, der for intet i verden ville skifte sin tilværelse i Danmark med den gamle i USA, hvor han oprindeligt kommer fra. Men selvom han er amerikaner, så er han også halvt polak, kvart italiensk og kvart ungarsk. En rigtig verdensmand.
I 1989 mødte han sin nuværende kone, Bettina, der kommer fra Danmark, mens hun var au pair i USA. Ikke længe efter valgte de at gifte sig her i Danmark. De valgte derefter at flytte sammen i USA, men det blev en kort fornøjelse. For Bettinas far blev syg, og så pakkede de alt deres grej i deres folkevognsrugbrød og fragtede den med skib til Danmark, hvor de har befundet sig lige siden og efterfølgende fået to børn.
- Jeg kom hertil som 32-årig uden at kunne snakke sproget og med en drøm om at starte et pizzeria. Men jeg fandt hurtigt ud af, hvor mange pizzasteder, der var, så den drøm forsvandt hurtigt, fortæller Eddie med et skævt smil til otwn og fortsætter:
- Jeg havde været i militæret, restaurationsbranchen og IT-sikkerhedsbranchen, så jeg havde en bred baggrund, men ledte efter alle slags job.
Han skulle bare ud at have et job, og ret hurtigt blev han ansat på lageret i en marmeladefabrik, hvor han endte med at stige så meget i graderne, at han var der i 12 år, inden livet bød på nye eventyr.
Eddie vidste ikke helt, hvad det var han ville og blev efterfølgende ansat lidt forskellige steder. Men tanken om at gå selvstændig satte sig pludselig i hjernen på ham. Og den ville ikke forsvinde igen.
- Jeg fortalte det til en af mine kammerater, og pludselig kommer han forbi en dag og fortæller mig, at den daværende ejer af Midtfyns Bryghus ønskede at sælge sin andel. Han boede skråt over for ham, så de havde en dag helt tilfældigt talt om det, og så tænke min ven på mig. Først sagde jeg nej, men efter at have snakket med ejeren, endte jeg med at sige ja, forklarer Eddie.
Det blev altså starten på Eddies eventyr ind i ølverdenen, der her 17 år senere har vendt sig fra en dårlig forretning til en bæredygtig virksomhed, der både pønser på at udvide både medarbejderstaben men også de lokaler, de befinder sig i nede i Årslev.
Det var noget af et kulturchok for Eddie at komme til Danmark. Alt var anderledes. Steder, menneskene, måden at opføre sig på. På et tidspunkt blev han inviteret til aftensmad med sin kone i Løkken, så de kørte fra Fyn til Løkken og fra Løkken til Fyn samme dag, efter de var færdige med at spise. En rimelig lang køretur for aftensmad, ville de fleste nok mene.
- Afstanden i Danmark er helt vild. Alt ligger tæt på og man kan nå fra den ene ende af landet til den anden på under en dag. Samtidig er folk meget tætte og nærværende. Så hvis vi tog samme tur i dag, ville vi formentlig blive og overnatte. Da vi flyttede ind i vores første hus, var det et sted ude på landet i en lille by med omkring 1.500 indbyggere. Alle kendte alle. Alle vidste hvor hinanden var, og man bankede ikke på, før man gik ind hos folk, siger Eddie, der skulle bruge lidt tid på at tilvænne sig et liv uden alt for meget privatliv.
Men han har lært at elske Danmark, selvom det ikke var skat, moms, benzinprisen og vejret han flyttede hertil for. Samtidig har verden og samfundet ændret sig så meget med tiden, at han ikke kunne drømme om at flytte tilbage til USA.
- Når man har oplevet, hvordan det er at leve i Danmark, så vil man for Guds skyld ikke rejse tilbage. Når jeg sidder her og tænker over den situation jeg var i, som ikke var dårligt i forhold til så mange andre, jamen så priser jeg mig lykkelig over at sidde her, for jeg har det meget bedre nu. Hvis jeg havde kendt til hvordan man havde det i Danmark dengang, ville jeg dø af nervøsitet og bekymringer i USA. Men jeg betaler glædeligt min skat og moms for at være så privilegeret, som man er som dansker. Så nu hænger I på mig, griner Eddie.
Eddie har længe brugt sig selv meget i forbindelse med sin virksomhed men kunne godt tænke sig snart at trække sig lidt tilbage, så arbejdsdagen ikke altid lyder på 10-12 timer. Det er ham selv, der er ude til ølsmagninger og underholde, og det er ham, der tager til møder og tager alle de vigtige beslutninger.
Lidt ligesom Lars Larsen var ansigtet på Jysk i alle reklamer engang, så vil Eddie også gerne kunne trække sig lidt om i baggrunden og lade Midtfyns Bryghus være sit eget og kunne eksistere uden at folk kommer kun for ham.
- Nu skal vi have mig lidt ud af fokus og få bryghuset til stadig at udvikle sig og ikke afhænge så meget af mig og mit lange hvide hår. Vi er det eneste amerikanskejede bryggeri i landet, så det prøver vi at brande os lidt på. Vi brygger og sælger heller ikke kun øl, vi udlejer også fadølsanlæg og sælger øl i fustager. Så vi kigger lidt på at brande os på forskellige måder, så folk begynder at vide mere om bryghuset helt generelt, afslutter Eddie til otwn.dk.
Derudover ser Eddie det som sin mission at tilvænne danskerne at øl ikke kun er til fest, der er også noget, man kan drikke til mad, lige så godt som man kan drikke et glas vin. Jubilæumsøllen ’Godt Integreret’ passer eksempelvis godt til friteret kylling og stegt flæsk.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer