fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otwn

Seks kvinder i fyrrene beviser kvindens råstyrke, når de løfter hinanden i en ny cirkusforestilling.

-Kvinder er ikke særlig stærke.

Den fordom har en flok kvindelige akrobater mødt rigtig mange gange. Men igennem tiden har kvinder båret børn, kartoffelsække, gryder, vand- og mælkekander, barnevogne ind i bilen og op ad trapper, indkøbskurve, brænde, vasketøj mm.

Fordommen om det svage køn vil akrobaterne gøre op med. De har derfor lavet forestillingen ”Det får bära eller brista". Her kommer du helt tæt på kvindens råstyrke, når akrobaterne svinger hinanden rundt i vilde løft for at fortælle kvindernes historie. Forestillingen finder sted fra den 17. - 19. november ved Dynamo - workspace for circus and performing arts.

Foto: Circus By Me

Bygger på kvindernes historie

Forestillingen ”Det får bära eller brista” bygger på kvinders styrke igennem flere årtier. Forestillingen bliver fremført af en flok kvindelige akrobater, som har gravet i 100 år gamle fortællinger.

-Vi mødtes alle og foretog interview med familiemedlemmer og nære venner, så vi kunne gå i dybden med historier blandt nogen, vi havde en særlig tilknytning til. Det viste sig hurtigt at vi fandt fællesnævner blandt kvinderne, hvoraf mange havde taget del i hårdt fysisk arbejde og båret børn – og tabet af børn, med sig, fortæller Rebecka Nord, der står bag cirkuskollektivet Circus By Me.

Til tonerne af nutidig folkemusik fører seks svenske akrobater dig igennem gennem kvindehistorien med poetiske tableauer og kraftfuld akrobatik. Og her er det ikke tilfældigt, hvem du ser på scenen. De seks kvinder er nemlig nøje udvalgte.

Forestillingen ”Det får bära eller brista" er instrueret af Åsa Johannisson Foto: Alex Hinchcliffe

Fremført af kvinder med livserfaring

De seks kvinder, du møder på scenen, er valgt ud fra et parameter, som er ret atypisk for cirkusartister. For cirkusartister har ligesom atleter og balletdansere en begrænset fysisk peak-periode. Når kroppen bliver ældre, forfalder den i styrke. Den bliver mindre smidig og mere tilbøjelig til at få skader. Udover alderens fysiske begrænsninger, skal du også medregne, at kvinder ofte belaster kroppen yderligere ved at gennemføre graviditeter og føde børn.

- Da jeg skulle udvælge artisterne til forestilling, var det afgørende, at det var nogen, der havde rundet de 40 år. Forestillingens fokus er nemlig ikke, hvorvidt vi kan lave en one hand handstand (stå på én hånd, red.). Men derimod at finde nogen der dels har styrke, men også et levet liv af erfaringer med sig i bagagen, fortæller Rebecka om akrobaterne, der alle har over tyve års erfaring som cirkusartister.

En lille smagsprøve på det du kommer til at opleve på Dynamo til november.

Under forestillingen bærer akrobaterne rundt på hinanden i løft, pyramider og vilde akrobatiske koreografier. Sammen viser de en styrke, som kan overraske selv den stærkeste mand.

- Mænd bliver tit bliver imponeret over vores fysiske kunnen. Det er sjovt, hvordan mange tænker, at kvinder grundlæggende ’ikke er særlig stærke’, når de gennem tiden har stået for så meget hårdt fysisk arbejde. Det er lidt det samme, vi møder – og så formår vi at overbevise dem om det modsatte, lyder det fra Rebecka.

Dynamo - workspace for circus and performing arts laver nycirkus, som er en scenekunstform, der kombinerer de klassiske cirkusdiscipliner med moderne, scenisk arbejde og eventuel inddragelse af lys-, lyd- og multimedieeffekter samt scenografi. Foto: Dynamo

Skabt i Odense

Forestillingen ”Det får bära eller brista”har det levede liv i fokus, fortæller Dynamo.

-Det levede liv kommer til udtryk dels gennem musikken, der trækker på folkemusikkens traditioner, men også gennem koreografi som er inspireret af bevægelser kvinder har gentaget gennem århundrede, såvel som rekvisitter der meget tydeligt indikerer arbejdsopgaver og -områder, som historisk set har tilfaldt kvinderne; vasketøj og kartoffelsække, for at nævne nogle eksempler, lyder det fra Dynamo.

Selvom forestillingen ”Det får bära eller brista” er svensk, så er den faktisk skabt i Odense ved Dynamo - workspace for circus and performing arts på Odense Havn.

For udover at du kan opleve nycirkus hos Dynamo, så kan artister fra ind- og udland også tage et ophold på stedet for at udvikle en ny forestilling. Dynamos mission er nemlig at udvikle moderne cirkus både i Danmark og internationalt. Circus By Me tog et ophold i Odense for at udvikle forestillingen om kvindernes styrke. Du kan nu opleve den live på følgende dage

Torsdag 17. november kl. 20, fredag 18. november kl. 20 samt lørdag 19. november kl. 15.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
For knap en uge siden stod det nybyggede Teradyne hovedkvarter klar til at huse verdens førende robotvirksomheder Universal Robots og....