De såkaldte posetoiletter er for alvor kommet til Odense. Senest er der bygget et i Bolbro. Spørger man folkene bag den nye lokumsidé, sikrer toiletterne byens trængende et toilet uden, at der kommer lavvande i pengekassen.
Går du ved Elmelund Skov, bevæger dig rundt på Cirkuspladsen i Bolbro eller løber en tur ved boldbanerne ved Højme, har du måske stødt på byens posetoiletter.
Her er der ingen træk og slip. I stedet er toiletterne udstyret med poser, som du selv placerer på et stativ og efterfølgende smider i skraldespanden, når du taget trykket fra tarmene eller lettet blæren.
Posetoiletterne er kommet til Odense, fordi odenseanerne har efterspurgt toiletter udenfor. Spørger man Tanja Bruntse Ahler fra Odense Kommune, der igennem flere år har arbejdet med at forny Bolbro, er posetoiletter en genial opfindelse.
Billigt alternativ til træk og slip
Når du laver bimmelim eller bummelum er det ikke helt billigt. Alene kloakering koster flere tusinde kroner per meter.
Derfor satte det også lidt spekulationer i gang, da borgerne i Bolbro havde et brændende ønske om at få bygget et toilet ved Cirkuspladsen, som ligger tæt på Odense Stadion. I de seneste år har Bolbro fået en kæmpe makeover, hvor flere områder er blevet fornyet efter borgernes ønske. Et af ønskerne var et toilet ved stadionet, fordi området bliver brugt af mange børnefamilier. Dette ønske vil folkene bag områdefornyelsen gøre til virkelighed uden at det gav lavvande i den pengebeholdning, der skulle forny hele Bolbro.
- Hele pointen med posetoiletterne er at undgå de meget høje udgifter, der er forbundet med at lede vand ind og spildevand ud fra et toilet. Et posetoilet er et særdeles billigt alternativ til et toilet med vand og afløb, lyder det fra Tanja. Selvom vandet i toilettet er erstattet med poser og håndsprit betyder det ikke, at hygiejnen på toilettet halter.
Lort på forbrændingen
Posen du presser pølsen i eller beriger med din stråle med er udstyret med et lille ”sugestykke” i bunden. En lille vatpose, som indeholder noget kemi, der tager lugten og dræber bakterierne fra afføringen.
Ifølge Tanja bidrager toiletterne til et rent Odense.
- Poserne smides i affaldsbeholderen på toilettet, som tømmes og kommer på forbrændingen samme sted, hvor bleer og andet med mennesketis og -lort ender. Så det er jo ikke noget, der ender i naturen, fortæller Tanja.
I Danmark ser man oftest posetoiletter uden for byen. Posetoilettet på Cirkuspladsen er det første bynære af sin slags i Odense. Derudover er den også byens første røde toilet, da den er designet efter cirkuspladsens farver. Posetoiletterne i Odense er offentlige og gratis at benytte.