fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

BLUB-mysteriet: Odense Havn rummer en skjult kunstrute med vilde værker

Del artikel:

Byens Ø er i løbet af det seneste halve år blevet beriget med flere kunstværker. Et af dem er en stor pastelfarvet skulptur. Fælles for alle værkerne er, at de hverken bærer kunstnernavn eller titel. Sammen med jer har vi fundet frem til kunstneren bag en farverige sag, som er en del af en overset kunstrute på havnen.

Den snor sig. Den er lyseblå med lyserøde pletter og striber. Du kan sidde på dens bølgende former. Du kan kigge igennem den. Et stort slangelignende kunstværk har boet på Odense Havn i over et halvt år. Men hvordan den er havnet der og hvem der står bag værket, er det mysterium.

Skulpturen er nemlig hverken udstyret med skilt eller initialer, som fortæller noget om dens ophav.  Kunstnerne ved det havnens kollektive fællesskab Det Blå Kvarter undrer sig over skulpturens tilblivelse, mens forbipasserende trækker på skuldrene, når man spørger dem om værket.

Takket være Otowns trofaste følgere har vi fundet frem til skulpturens skaber. Det er den odenseanske kunstner Tristan Alexander Bertram- Nielsen, der lavet den. Værket hedder BLUB, og er en del af en skjult kunstrute på havnen.

Coronakunst skulle få folk til Byens Ø

Byens Ø er en perle, som flere odenseanere skal se. Det synes det kommunale initiativ Byens Ø. De havde penge til overs i forbindelse med coronapandemien, der aflyste mange af de kulturelle events, som skulle have været fundet sted ved havnen. Byens Ø vil derfor skabe noget liv på havnen med en kunstrute fyldt med værker lavet af byens kunstnere. En rute, som hvert år skulle vokse med nye værker. Den idé faldt Tristan for.

- Der sker så mange fede ting på havnen, som folk ikke aner om noget. Selvom Fodboldfabrikken laver en masse larm for sig selv, så er der rigtig mange odenseanere, der ikke kender cirkusfællesskabet Dynamo. Siger man Det Blå Kvarter til odenseanerne, så er de helt blanke. Så jeg vil gerne få flere odenseanere ned på Byens Ø, lyder det fra Tristan, der selv har haft en container på havnen, som han brugte som kunstatelier.

Udover at Tristan gik i gang med at skaffe flere lokale værker til ruten, begyndte han at lave en meget speciel skulptur.

BLUB blev skabt

Med en baggrund i graffitimiljøet plejer Tristan at lave illustrationer, som ligner noget fra virkeligheden. Han laver alt fra små tegneserier til store plakater. Lige nu udstiller han faktisk et kæmpe maleri af en eksplosion på Gråbrødre Plads, som er en del af den offentlige udstilling Local Arts. Men til kunstruten på havnen besluttede han sig for at lave et værk, der ikke lignede noget.

Til dagligt underviser Tristan i kunst på HF Flow, hvor eleverne var sendt hjem under lockdown. Et tomt kunstlokale på skolen blev derfor Tristans frirum under lockdown, hvor han med sav, glasfiber og sandpapir skabte den snoede bænk, der fik navnet BLUB.

- Jeg har altid været utrolig glad for farven lyserød, fordi den altid skiller sig ud. Derfor fik skulpturen farven lyserød, da den skulle skille sig ud på havnen, lyder det fra Tristan, der fortæller, at der var en lille udfordring, når det kom til farver.

- Jeg kunne ikke bare gå ind i en malerforretning, da de havde lukket på grund af coronalockdown. Så farverne på skulpturen handlede meget om, hvad der kunne lade sig gøre. Det eneste jeg kunne var at bestille farver fra Biltemas hjemmeside, møde op på min cykel og få dem leveret på parkeringspladsen. Og hos Biltema kunne man få rød, blå og hvid, forklarer Tristan.

Udover at lave BLUB fik han fat i lokale kunstværker fx en fotoserie, en træskulptur med ansigter og et stort maleri med blå ansigter. Men at værkerne er en del af en kunstrute er ifølge Tristan ret svært at regne ud.

Brækket nakke satte rute på standby

Efter at BLUB og de andre værker blev skabt og honorarerne betalt, står Tristan og de andre kunstnere tilbage med et stort spørgsmål.

- Hvad blev der af kunstruten? Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at det blev til noget. Lige nu står der en vild skulptur ud til vandet uden skilt, navn eller kort, lyder det undrende fra kunstneren.

Tavsheden har dog sin forklaring. Den projektansvarlig for kunstruten i Odense Kommune har brækket nakken, hvilket satte arbejdet med kunstruten på standby. Ifølge Kristina Sjögreen, der arbejder på Kultursekreteriat og nu også er blevet ansvarlig for aktiviteterne på Byens Ø, er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at give et bud på, hvornår ruten står færdig.  Men hun fortæller, at Odense Kommune rigtig gerne vil bruge havnen som udstillingsrum, fordi havnens rå urbane miljø lader kunsten står mere skarpt.

- Hvis folk kunne være interesseret i at bidrage til ø-atmosfæren på Byens Ø, så skal de tage kontakt til Det Blå Kvarter, så kan vi derigennem forholde os til nye initiativer og gode idéer, afslutter hun.

Selvom kunstruten ikke er færdiggjort, kan du stadigvæk se de mange værker på havnen.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Han spiller for publikum i hele verden og holder H.C. Andersens eventyr i live. Torben Iversen er nutidens Hans Christian Andersen, hvilket han føler sig meget privilegeret over.
 | 
Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense uddanner dygtige ballet- og moderne dansere og sender flere af dem ud videre til det Kongelige Teater i København og andre udenlandske skoler. Én af dem er Lærke Lund Thestrup.
 | 
Der er tikket et stort tocifret millionbeløb ind på kontoen hos Odense Teater, der drømmer om at igangsætte en stor modernisering af det gamle, historiske teater.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.