fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otwn

Barndomsvenner laver prisvindende konfekthapsere af kikærter. Af spildproduktet vil de nu lave en vegansk softice.  

De fleste hælder dåsevandet fra kikærterne ud i vasken. Men i virkeligheden er det magisk bønnevand, som havner i kloakken. Kikærtevandet er nemlig hovedingrediens i en ny vegansk is, som du snart vil kunne købe i de danske isboder, såvel som i supermarkederne.

- Det bliver smagfuldt, innovativt og crazy. Vi er lige nu i dialog med en landsdækkende iskæde, i forhold til at få den ud på markedet, fortæller Benjamin Pedersen fra Bælg til otwn.

På Fyn kan Bælg beskrives som Danmarks mest Innovative Snackkonger. Bælg laver nemlig konfekthapsere af kikærter. Snacks der er så revolutionerende på konfekturemarkedet, at Bælg i sommer vandt innovationsprisen ved Sol Over Gudhjem, som er Danmarks mest prestigefyldte kokkekonkurrence. Derudover er Bælg lige blevet nomineret til innovationsprisen ved International V- label Award, hvor V- label er det internationale kvalitetsmærke for veganske og vegetariske produkter.

Lige nu er Bælg i fuld gang med at udvikle en vegansk is af restproduktet fra deres konfekt. En is, som ifølge Bælg vil revolutionere det veganske ismarked.

Sådan så det ud, da Bælg modtog innovationsprisen ved Sol Over Gudhjem. Foto: Torben Ager

Bæredygtig is

Aquafaber hedder det fine navn for bønnekogevandet, som du finder i kikærtedåserne, eller selv laver ved at koge kikærter. I det veganske køkken bliver aquafaber ofte brugt som en erstatning for æg. Her bliver det magiske bønnevand brugt til at fremstille alt fra marengs til mayonnaise. Men ifølge Bælg kan kogevandet sammen med havremælk blive til en unik base, der kan bruges til samtlige veganske is.

- Udover at du vil møde vores veganske is i diverse softicehuse, så kan det også være, at du kommer til at kunne købe en karton i supermarkedet, som du rører op med havremælk og smider i fryseren, fortæller Benjamin.

Da Bælgs softice er ved at blive udviklet, må vi desværre ikke vise et billede af den nye veganske is. Men isen bliver lavet af vand fra kikærter som disse. Foto: Pixabay

Bælg fik idéen til den veganske softice, fordi virksomheden bogstavelig talt svømmer i kikærtevand. Til dagligt producerer Bælg konfekture, som er lavet af kikærter. Hver uge bruger virksomheden 20 kg kikærter om ugen. Dette betyder, at Bælg faktisk har små 40 – 50 liter aquafaber. En dag fik Bælg tanken, at kogevandet måske kunne bruges til en bæredygtig is.

- De plantebaserede is-varianter har i høj grad været baseret på kokosfedt. Tanken om en mere bæredygtig løsning ligger lige for, hvis det lykkes at nå helt i mål med isen, da der derfor ikke skal transporteres så meget kokosfedt tværs over planeten. Samtidig undgår vi at al isen smager af det samme, nemlig kokos, som ofte ligger i ganen uanset hvilken variant, man spiser. Aqua faba har gode piskeegenskaber, hvilket er godt når man arbejder med is, og så kan det samtidig gøre at virksomheden bliver 100 % cirkulær, og dermed undgår madspild.

Med den tanke tog Bælg fat i Teknologisk Institut i Taastrup, der hjælper iværksættere og virksomheder med at udvikle nye produkter. Sammen med Bornholms Ismejeri og instituttet gik Bælg i gang med at udvikle isen.

- Lige nu er vi tæt på at have et færdigt produkt. Vi er der i forhold til konsistensen og udseendet. Men vi arbejder lige lidt mere med smagen i forhold til de varianter, softicen skal have, forklarer Benjamin.

Hvordan isen bliver lavet, samt hvordan isen kommer til at se ud, er endnu en fabrikshemmelighed. Men Bælg forsikrer, at du kommer til at kunne hive den veganske softice op af fryseren i det nye år. Isen vil ligesom Bælgs ærtesnacks have en ingrediensliste, som er til at forstå. For Bælg producerer nemlig kun deres snacks af økologiske danske råvarer, der er godt for din krop såvel som miljøet.  

Bælg producerer fire typer hapsere. De kan købes hos 100 forskellige forhandlere rundt omkring i landet eller på webshoppen. Foto: Bælg

Naturlige råvarer

Læser du ingredienslisten bagpå Bælgs konfekthapsere, står der mandler, kikærter, peanutbutter, havsalt, glycerin, havregryn, mørk chokolade, flormelis, rapsolie og kardemomme.

Du behøver altså ikke den store uddannelse for at vide, hvad gemmer sig i Bælgs pastelfarvede snackposer. Og det er netop hele formålet med Bælg. Bælg laver nemlig smagfulde økologiske snacks fyldt med gode og nærende råvarer, der er til at forstå.

Bælg blev skabt, fordi bageren Martin Hansen savnede smagfulde sunde snacks på markedet. Han var træt af ikke at vide, hvad han puttede i munden, fordi ingredienslisten altid var proppet til med kryptiske e-numre og diverse stabiliseringsstoffer. En dag åbnede han køkkenskabet for at se, hvad han havde på hylden. Her stod peanutbutter, kikærter, mandler, chokolade og havregryn. Blandet sammen blev det til de chokoladeovertrukne hapsere, hvor han skar ned på mængden af sukker og skruede op for proteinindholdet. Den nye snack serverede han for barndomsvennen Benjamin, der ikke var den store kikærtespiser.

- Jeg tænkte først, at det var noget mærkeligt noget, han kom med. Men efter at have smagt snacken, tænkte jeg ’hold da kæft’. Når man først har spist en, så vil man jo have mere, fortæller han.

Mikkel Præst (co-founder og investor) samt skaberne bag virksomheden og brandet Bælg Martin Hansen og Benjamin Pedersen. Foto: Bælg

Sammen besluttede de to venner sig for at starte en konfektfabrikken i Ørbæk, så den nye snack kunne komme ud på markedet. Tre og et halvt år senere hedder By Hansens nu Bælg, fordi bælgfrugter er hele kernen i virksomheden. Og netop det at bruge danske kikærter til konfekture fik juryen ved dette års Sol Over Gudhjem-konkurrence til at spærre øjnene op. For de vurderede nemlig den orange udgave af Bælgs konfekthapsere til at være noget af det mest innovative og bæredygtige konfekt på markedet. For selvom kikærterne er nye råvarer på det danske konfekturemarked, så går Bælg ikke på kompromis med hverken smag eller konsistens.

Det var disse orange-hapsere, der gjorde, at Bælg vandt innovationsprisen ved Sol Over Gudhjem. Dommerne sagde, at de var innovative og rig på smag. Orangehapseren har altid været en del af Bælgs produktion. Foto: Bælg

Lige nu producerer Bælg snacks til over 100 danske forhandlere, og der kommer hele tiden nye kunder til, fortæller Benjamin, der afslører, at der sammen med den veganske is vil komme en ny smagsvariant af Bælgs konfekthapsere.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
For knap en uge siden stod det nybyggede Teradyne hovedkvarter klar til at huse verdens førende robotvirksomheder Universal Robots og....