Det kan være svært at flytte fra et land til et andet, eller at blive født ind i en anden kultur, end den som dine forældre kommer fra. Når man står med et ben i to lejre, kan det være svært at finde sin plads. Det er en smøre man har hørt før, men måske ikke noget man har hørt så meget om, når det kommer til grønlændere i Danmark.
”Hvis du søgte job hos mig, ville jeg fravælge dig, alene fordi du er grønlænder”, ”sne-perker”, ”er der ikke incest i bygderne?”, ”drikker alle grønlændere?”, ”findes der overhovedet veje i Grønland?”, ”bor I i igloer?”. Fordommene og kommentarerne er både mange, vilde, fordomsfulde og decideret racistiske, og er blevet modtaget og oplevet af flere grønlændere, som Det Grønlandske Hus i Odense er i kontakt med. Med sådanne kommentarer kan det være særligt svært at passe ind i et samfund, hvor flere borgere ikke vil acceptere den, man er.
Derfor er der brug for et fællesskab, som det Det Grønlandske Hus tilbyder. Det Grønlandske Hus i Odense er et medborger- og kulturhus, der dækker Region Syddanmark, og byder alle grønlændere i Danmark samt borgere med relation til eller interesse i Grønland indenfor.
- I Danmark bor der omkring 17.000 grønlændere, og omkring 4.400 af dem bor i Region Syddanmark, som er den region vores hus dækker over. Her har vi frivillige i flere af de byer, hvor grønlænderne bor såsom Odense, Svendborg, Vejle, Kolding og Esbjerg. Vi rådgiver og vejleder borgere på socialområdet med at forstå deres rettigheder og pligter i det danske samfund og hvordan man begår sig bedst. Vi bistår borgerne i at kommunikere med kommunerne og hjælper kommunerne med at forstå grønlandsk kultur. Vi afholder også events om Grønland og samler alle med interesse for Grønland, fortæller direktør i Det Grønlandske Hus, Nauja Bianco til otwn.
Der er altså mange ting, som huset byder ind på og med, når de forsøger at give mening, sparring og hjælp til de grønlændere, der kommer i huset og som gør brug af de tiltag, de stiller til rådighed.
Nauja Bianco kalder Det Grønlandske Hus for en brobygger, som bygger bro begge veje. Huset hjælper både grønlændere, der er født i Danmark, med at komme tættere på den grønlandske kultur og omvendt hjælper de tilflyttere med at blive integreret i den danske kultur. Huset giver også den almene dansker mulighed for at få et indblik i og forståelse for den grønlandske kultur, sproget og deres hverdag.
Lismo Steensgaard Jensen er socialrådgiver i Det Grønlandske Hus i Odense og har arbejdet i huset siden september 2021. Hun er socialkonsulent og frivilligkoordinator og har som sin vigtigste opgave at rådgive og vejlede borgere. Hun arbejder også med husets ugentlige sociale torsdagscafé, Café Allu, som fungerer som samlingssted for husets brugere, grønlændere i Danmark og andre interesserede borgere. Hun er tovholder på planlægningen af aktiviteter i caféen og deltager også selv i det sociale. Alle er velkomne i Café Allu hver torsdag i åbningstiden fra kl. 13-18. Til at få caféen i Odense og i Jylland til at fungere, bruges der frivillige rundt om i regionen.
- Jeg har kontakt til de frivillige i huset, så vi hele tiden kan hjælpe dem og sørge for, at de har de bedste redskaber til rådighed for at kunne løse deres opgaver. Min drivkraft er, at jeg er klar og åben for alle de muligheder, jeg ikke kender til, for at blive bedre til mit arbejde og for at kunne hjælpe så mange som muligt. Det er en del af mit værdisæt at få alle til at føle sig velkomne i vores fællesskab, hvor vi vil skabe et solidt og bærende fundament for, at alle har det godt og føler sig trygge hos os, forklarer Lismo.
- Mange af de frivillige er meget engagerede og dukker op hver gang, og det er vi meget taknemmelige for. De synes heldigvis også, at det er sjovt og givende at være en del af husets missioner og visioner, fortæller Lismo.
En af de aktiviteter, Det Grønlandske Hus i Odense har haft stor succes med i caféen, er at sy med grønlandske perler. Ved perlesyning viste det sig, at der kom flere end nogensinde; tre generationer af børn, unge og voksne samt ældre borgere.
- Der var både nogen, som havde masser af erfaring med det, og nogle som ikke havde. Men der var bare den her fantastiske ro og en form for sammenhold, hvor de ældre hjalp de yngre og lærte fra sig. Der var en helt speciel stemning den dag, som faktisk rørte mig rigtig meget. Alle følte sig lige og lige værdifulde samtidig. Det var fantastisk at være vidne til, siger Lismo.
- Den dag var der en af de yngre, som længe havde kæmpet med at finde ud af, hvor hun hørte mest til. Hun gik hjem fra vores arrangement med en følelse af, at hun nu vidste, hvor hun hørte til. Jeg kunne slet ikke sove den nat, fordi jeg bare sitrede i hele kroppen og glædes over, at vores arbejde kunne hjælpe hende på den måde. Det er netop dét, jeg står op for hver morgen.
Det Grønlandske Hus er ikke en myndighed. De yder rådgivning og vejledning samt agerer som bisiddere, der kan støtte borgeren. Dette kan eksempelvis være i at forstå breve fra kommunen eller søge om bolig eller hjælp til at tilgå sundhedsvæsenet.
Derfor er det vigtigt, at de besøgende i huset føler sig trygge og sikre, når de kommer for at søge ro og hjælp i huset. Og det er de ifølge praktikant Trine Andersen rigtig gode til.
- På den korte tid, jeg har været med, har jeg virkelig fornemmet, at Det Grønlandske Hus er et sikkert sted at være for borgerne. Det er et stykke af Grønland, som samler folk på en helt særlig måde. Der sker forskellige ting i alles liv, og nogle gange har man bare brug for en pause. Det kan man få her, hvor man samtidig også har mulighed for at få hjælp eller for at tale med nogen, hvis man har det svært, siger Trine Andersen.
I år fejrer Det Grønlandske Hus i Odense 50-års jubilæum og 10-års jubilæum på deres adresse i Nordatlantisk Hus på Odense Havn. Dette fejres med spændende arrangementer op til og på Grønlands nationaldag den 21. juni. Derudover vil der være flere forskellige events i løbet af året og to ekstraordinært store udstillinger. Den første udstilling er af den grønlandske kunstner Aka Høegh, som kan ses i perioden 30. marts - 30. august 2023.
Derefter indtages stueetagen af den færøske kunstner, Edward Fuglø, med en udstilling der løber fra den 14. september og året ud.
Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer