Odense har en skjult skat, som vækkes til live i Danmarks største film- og tv- serier.
Har du set Badehotellet, Sygeplejeskolen, Hvidstensgruppen, Lykke Per, Krøniken eller andre historiske film eller tv- serier, så har du set et glimt af en skjult skat i Odense. Gemt i en kæmpe lagerhal har Cæcilie Ning Hage over 12.000 par sko, et mekka med kufferter og stativer med tøj fra 1900 – 1990. En del af tingene er blevet brugt i filmen Bamse om sangeren Flemming Bamse Jørgensen, som havde premiere i denne uge.
Hun er nok en af byens største samlere. I hvert fald har hun Nordens største private samling af beklædning og effekter fra det 20. århundrede. En samling, som hun vækker til live i Danmarks største film- og tv- serier. Lige nu har hun lånt en stor del af sin samling til tv- serien Sygeplejeskolen, hvis femte sæson ruller henover tv- skærmene inden længe.
Til dagligt driver Cæcilie Tidens Samling ved Kulturmaskinen, hvor man kan se en brøkdel af den store samling. Her kan du gå på opdagelse i din egen fortid, idet den store samling består af tøj, ting og genstande fra 1900- 1990. Måske genkender du noget fra dit barndomshjem? Noget din bedstemor havde?
Cæcilie overtog samlingen fra sin mor Annette Hage, der startede med at samle ting og tøj som 12- årig. Annettes far ejede dengang Kramboden i Nedergade, der i dag drives af Cæcilies mand Jonas, og er et skattekammer af historiske fund.
Og spørger man Cæcilie, så er det nok der samlergenet kommer fra. For Cæcilie samler selv til den store samling.
Udover at samlingen bliver set af museumsgæster, så bliver den faktisk også vist til hele Familien Danmark – i hvert fald hvis man følger nogle af de største danske film- og tv- serier.
Levende samling holder film på dansk jord
Selvom Tidens Samling altid har lejet ud til filmproduktioner, idet Cæcilies mor arbejdede som kostumedesigner på film, så har Cæcilie udviklet samarbejdet, så samlingen vækkes til live i nogle af de største danske film- og tv- serier – herunder Badehotellet, Krønikken, Sygeplejeskolen, Der Kommer En dag mm., som foregår i fortiden. Og det gør en kæmpe forskel, fortæller Helle Nielsen, der er chefkostume på Sygeplejeskolen.
- Samlingen er en dansk skat, der viser, hvordan ting har set ud igennem årtier. Alt er originalt og velbevaret, hvilket gør, at filmen eller tv- serien bliver autentisk. Det at vi kan bruge samlingen betyder, at vi ikke skal hente ting hjem fra udlandet. Pengene bliver på danske hænder. Det er vigtigt, idet der i forvejen bliver lagt rigtig mange penge i udlandet af danske produktioner, fortæller Helle, der var i fuld gang med at finde beklædning og tilbehør fra 50’erne til skuespillere og statister i den nye sæson af Sygeplejeskolen.
Når man laver historiske ting, så skal man jo klæde skuespillerne på fra top til tå og inderst til yderst. Det vil sige, at det er sko, strømper, undertøj, frakker, hatte mm. fra samlingen, som vi finder til skuespillerne. Og her er jo det hele, forklarer hun.
Og det er Cæcilie glad for. For ifølge hende handler filmsamarbejdet i høj grad om, at Tidens Samling er en levende samling. Ligesom du på museet må åbne skufferne, prøve tøjet og bladre i bøgerne, så elsker hun, at se samlingen vækkes til live på et filmlærred.
-Den skal ikke bare stå og samle støv, lyder det fra Cæcilie, der fortæller, at udlejningen har en helt særlig betydning for Tidens Samling. Udlejningen til film gør, at vi på museet kan lave nye udstillinger for de besøgende. Under Coronapandemien kunne vi fx ikke få støtte, idet vi ikke opfyldte de fremsatte kriterier. Selvom museet var lukket, så var der åbent for filmudlejning. Filmudlejningen har reddet museet, fortæller Cæcilie.
Samlingen vokser
-Da jeg nåede til 12.000 par sko stoppede jeg med at tælle, fortæller Cæcilie, mens hun går langs den 1 km lange skoreol.
Og samlingen bliver ved med at vokse. Udover at Cæcilie ofte modtager donationer, så jagter hun historiske fund i flytte- og dødsbo. Ting, som generelt ikke tildeles den største værdi, men som kan fortælle noget om et årti i det 20. århundrede. Og årtierne har hun styr på. Hun har nemlig været i mesterlære hos moren gennem hele livet. Så giver du hende et stykke tøj, så får du hurtigt at vide, om det du har i hånden er en sag fra 1940’erne eller et fund fra 80’erne. Lige nu har Cæcilie har travlt med at samle ind og det er der en helt særlig grund til.
-Det skal samles ind nu. Lige om lidt er det for sent. Mange smider det ud, hvis det ikke hedder Dansk Design. De ting vi samler har ikke nødvendigvis nogen værdi i kroner og ører. Men tingene har en historisk værdi og det er den, vi samler.
Udover at samlingen vækker minder hos museumsgæsterne og fortæller historier på filmlærredet, så er Cæcilies samling et sanserum for demente. Den direkte berøring med genkendelige ting fra barndom og ungdom kan nemlig give demensramte en oplevelse af glæde og ro i museets nostalgiske omgivelser.
Udover at du på Tidens Samling kan træde ind i ni stuer indrettet med originale møbler, nips og andre dagligdagsting fra årtierne, så har Tidens Samling lige nu særudstillingen Ung i 70’erne, som Cæcilie har skabt i samarbejde med historiker Ove Dahl, der arbejder med demens. Han er nemlig leder for Dansk Center for Reminiscens.
De ni stuer såvel som særudstillingerne på museet bliver skabt med ting fra lageret. Og samlingen vokser, selvom kvadratmeterne ikke formerer sig.
-Vi smider helst ikke noget ud. Jeg må lige finde ud af, hvad jeg gør med pladsen. Men så må jeg jo omrangere lidt, lyder det fra Cæcilie, der er omringet af tøj fra et helt århundrede. Kort sagt: En skat fyldt med vores historie.